Mezinárodní letecká přehlídka v pařížském Le Bourget začala

17.06.2019

Na pařížském letišti Le Bourget dnes odstartoval mezinárodní aerosalon, který se koná každý druhý rok. 53. ročník přehlídky je jako již tradičně otevřen první čtyři dny pro obchodní návštěvníky a pro veřejnost otevře své brány od pátku do neděle

Na přehlídce bude k vidění více než sto letadel při statických i dynamických ukázkách. Představí se moderní i historické stroje výrobců z celého světa, mezi které patří například Airbus, Beechcraft, Boeing, Cessna, Dassault, Diamond, Embraer, Extra, Gulfstream, Honda, Turkish Aerospace Industries a další. Mezi exponáty budou letouny pro přepravu cestujících, business jety, vojenské letouny, vrtulníky, akrobatické letouny a další letouny všeobecného letectví. Francouzské letectvo pak bude mimo jiné prezentovat i akrobatická skupina Patrouille de France.

V rámci letošního ročníku sebe a své služby představí i české společnosti Czech Airlines Technics, Jihlavan, Jihostroj, MESIT foundry, Prague Casting Services, Ray Service, Rotor Clip, SEKO Aerospace, SpoluWorks Perfecta a rovněž Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Zatímco Airbus ukáže veřejnosti podle aktuálního seznamu strojů kromě vrtulníků, vojenských letounů a bezpilotních letadel také letouny pro přepravu cestujících jako A330neo, A350-1000 či A380, Boeing letos v části přehlídky pro veřejnost žádný letoun pro cestující neukáže. Ve dnech určených obchodním návštěvníkům bude k vidění model 737-800BCF určený pro přepravu náklsdu a 787-9 Dreamliner. Americký výrobce však veřejnosti představí vojenská letadla a osobní létající vozidlo Boeing-PAV.

Součástí aerosalonu jsou také konference a workshopy. Návštěvníci zde naleznou část zvanou Paris Air Lab, zaměřenou na inovace, digitální technologie a umělou inteligenci či oblast orientovanou na uplatnění v leteckém a kosmickém průmyslu a hledání nových talentů. Muzeum nacházející se na letišti je přístupné i v době aerosalonu. Informace o dostupnosti a cenách vstupenek naleznete na stránkách aerosalonu.

V roce 2017 se účastnilo přehlídky, kterou navštívilo 322 000 lidí, z toho 180 000 návštěvníků z řad veřejnosti, 2 381 vystavovatelů se 140 letouny. Přehlídku organizuje SIAE, dceřiná společnost Francouzského svazu leteckého průmyslu (GIFAS).

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář