Šonka zahájil sezónu 4. místem v kvalifikaci, do čela pořadí jde Muroja

08.02.2019

Šonka zahájil sezónu 4. místem v kvalifikaci, do čela pořadí jde Muroja
Šonka zahájil sezónu 4. místem v kvalifikaci, do čela pořadí jde Muroja (Zdroj: Aeroweb.cz)

Martin Šonka vykročil za obhajobou titulu mistra světa Red Bull Air Race čtvrtým místem v kvalifikaci na první závod letošní sezóny v Abú Dhabí. Těsně mu tak unikl bodový zisk za výsledek v kvalifikaci, kde se od letoška nově udělují body nejlepším třem kvalifikantům. Zítra jej v prvním kole závodu čeká souboj o postup s Cristianem Boltonem z Chile.

Další Čech ve startovním poli Master Class Petr Kopfstein byl o necelou sekundu pomalejší než Šonka a na rychlé trati v zátoce Corniche mu to nestačilo na lepší než 12. místo. O postup v závodě se tak utká s dnes třetím Američanem Goulianem.

Šonkovi se dařilo v trénincích, hned tři dokonce vyhrál. Oficiálně ale sezónu zahájil čtvrtým místem v kvalifikaci. Body mu to nepřineslo, a po přistání tak příliš spokojený nebyl. „Nezískali jsme žádný bod, takže spokojený být určitě nemohu. Nevím přesně, kde jsme na trati ztratili, letěl jsem oba lety víceméně podle plánu, který jsme si připravili. Ale nebylo to zkrátka dostatečně rychlé. Musíme se podívat na data a pokusit se najít, kde můžeme z času ubrat.“

Martin Šonka skončil na první nebodované pozici v kvalifikaci na závod v Abú Dhabí
Martin Šonka skončil na první nebodované pozici v kvalifikaci na závod v Abú Dhabí / Foto Red Bull Air Race

Šonka se také zkouší co nejlépe adaptovat na nové pravidlo maximálního povoleného přetížení. Piloti nově mohou jít až na hranici 11 G bez penalizace. Pokud překročí tuto hranici, dostanou sekundovou penalizaci. Pokud překročí 12 G, jsou diskvalifikováni. „Jde o to si dát opravdu dobrý pozor, abyste se vyhnuli penalizaci. Klíčem k rychlému času ale přitom je dostat se až na samotnou hranu, jinak je čas pomalejší. Skoro si člověk připadá jak závodní kůň se zavázanýma nohama. Hrozně rád bych tahal víc, ale nová pravidla to zkrátka neumožňují.“

Kvalifikaci ovládl Japonec Muroja před Kanaďanem McLeodem a zmíneným Goulianem. Nejrychlejší pilot získal do celkové klasifikace tři body, druhý nejrychlejší dva a třetí jeden. Sobotní závod začíná v 11 hodin SEČ a sledovat jej můžete živě na www.redbullairrace.com.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář