Za říjnovou nehodu Sojuz MS-10 mohla chyba při montáži

02.11.2018

Za říjnovou nehodu Sojuz MS-10 mohla chyba při montáži
Za říjnovou nehodu Sojuz MS-10 mohla chyba při montáži (Zdroj: Aeroweb.cz)

Podle analýzy speciální komise ustavené Roskosmosem za účelem vyšetřit říjnovou nehodu rakety Sojuz-FG s lodí Sojuz MS-10 byl příčinou selhání nefunkční senzor klíčový pro správné provedení separace urychlovacího bloku, který byl zřejmě poškozen při finální montáži celé rakety.


Zvřejněný záznam selhání urychlovacího bloku D a jeho kolize s druhým stupněm nosiče / youtube/Roskosmos Media

Speciální vyšetřovací komise k takovému závěru dospěla mimo jiné i díky možnosti prozkoumat trosky vadného urychlovacího bloku D, které byly krátce po nehodě nalezeny asi 350 km východně od místa startu. Při jejich analýze se ukázalo, že během startu nedošlo k aktivaci senzoru umístěného ve špičce rakety, který ihned po vysunutí kloubového spoje z pouzdra na druhém stupni rakety vydává pokyn k otevření kyslíkového ventilu v horní části rakety a správnému dokončení separace. Klíčový čep umístění přímo na vrchu kloubu byl totiž zřejmě během finální montáže již přímo na Bajkonuru poškozen a vychýlen o necelých 7 °, což následně znemožnilo jeho vysunutí a tedy i signalizaci rozpojení kloubového spoje. 

Komise tak v zásadě potvrdila domněnky řady odborníků, kteří ukazovali na chybu v posledním kroku separace, který spočívá právě v otevření kyslíkových ventilů a oddálení bloků od zbytku rakety. Jak se navíc předpokládalo, nehoda do jisté míry ukázala i na značné nedostatky ruského vesmírného programu především v oblasti standardizace a kontroly. 

Podle vyjádření Roskosmosu nyní dojde k důkladnému přezkoumání všech ostatních již vyrobených urychlovacích bloků tak, aby již za dva týdny, 16. listopadu 2018, mohlo dojít ke startu dalšího Sojuzu-FG se zásobovací lodi Progress k Mezinárodní vesmírné stanici. První pilotovaný let po nehodě by pak měl proběhnout 3. prosince, kdy stejný typ rakety vynese do vesmíru loď sojuz MS-11 se třemi novými členy posádky ISS. Raketu Sojuz-FG následně budou čekat ještě tři poslední starty, po kterých jí nahradí nový nosič Sojuz-2.1a, který se ovšem od toho stávajících liší pouze modernějším letovým počítačem a vylepšeným třetím stupněm. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář