Prada představila skafandry pro let na Měsíc

17.10.2024

Loď ještě nemají, ale už teď vědí, v čem poletí. Asi tak by se daly u NASA a Axiomu popsat přípravné práce na návrat člověka na Měsíc. Zakázku na nové skafandry před časem dostala luxusní značka Prada a nyní představila finální model.

Takovýto oblek budou mít na sobě první lidé v nové éře dobývání vesmíru
Takovýto oblek budou mít na sobě první lidé v nové éře dobývání vesmíru (Zdroj: Reuters | Claudia Greco)

Společnosti oblek pro misi Artemis III představily v rámci astronautického kongresu, který se příhodně konal v italském Miláně, tedy městě módy. Tradiční bílou barvu doplňují části na loktech a kolenech v šedé barvě, která se odstínem velmi blíží barvě měsíčního kamene. Odkaz na značku Prada, respektive její dceřinnou značku Linea Rossa, pak nesou červené pruhy na rukávech, torzu a batohu se systémem podpory života.

Skafandr by měl být pohodlnější a umožňovat bezproblémovou mobilitu (Zdroj: Prada)

 

„Jde o revoluční partnerství,“ vyjádřil se ke spolupráci značek viceprezident Axiomu Russel Ralston. „Spojujeme inženýrství, vědu a umění.“

Astronauti by měli v obleku bez potíží vydržet až osm hodin denně, a to díky řadě inovací do pohodlí a pohyblivosti. Podle šéfa marketingu Prady Lorenze Bertelliho značka začala vymýšlet podobu obleku už v roce 2020 a pracoval na něm desetičlenný tým. Výhodou skafandru by mělo být to, že by bez velkých úprav měl padnout každému.

Podle Axiomu byly k dokonalému obleku potřeba zkušenosti světového návrhářského mistra (Zdroj: Prada)

 

„Dnes se může kdokoliv s hlubokými kapsami podívat do vesmíru,“ uvedl Bertelli. „Brzy se (cesty) stanou dostupnými a lidé budou moci cestovat na měsíc. Myslím, že jsme na začátku nové éry.“

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář