V novém Microsoft Flight Simulator budou i česká letadla

27.09.2024

Jedním z neodmyslitelných segmentů herního průmyslu jsou i simulátory z leteckého světa. Dnes si tak každý může vyzkoušet práci ATC, handlingu, řídit provoz letiště a nebo se posadit do kokpitu. Právě tento segment se snaží posouvat dál i Microsoft, který na podzim vydá svůj nový simulátor. A nebudou chybět ani česká letadla.

Nové vydání Microsoft Flight Simulator bude jedním z největších herních počinů vůbec
Nové vydání Microsoft Flight Simulator bude jedním z největších herních počinů vůbec (Zdroj: Microsoft)

Microsoft Flight Simulator 2024 má být největším počinem softwarového giganta na poli simulátorů za posledních 40 let. Čeští i zahraniční novináři, kteří se na pár hodin dostali k vývojářské verzi hry se shodují, že od posledního vydání simulátoru v roce 2020 je novinka k nerozeznání a svět působí realističtějším dojmem. Aby taky ne, když podle vývojářů je hra díky zvýšenému počtu polygonů geometrie a zvýšenému rozlišení textur až 4000krát detailnější.

Kompetní výčet hardawrových požadavků (Zdroj: Microsoft)

To se také promítlo do hardawrových požadávku, které Microsoft před pár dny uveřejnil. Co se sebralo na požadavcích na diskovou kapacitu (50 GB místo 150 GB), to se přidalo na paměti grafické karty (VRAM) a obzvláště na velikosti RAM. Abyste hru vůbec mohli spustit, budete potřebovat minimálně procesor Intel i7-6800K nebo AMD Ryzen 2600X společně s grafickou kartou Nvidia GeForce GTX 970 nebo AMD Radeon RX 5700 (se 4 GB VRAM) a 16 GB RAM. To je ještě přijatelné a většina herních počítačů to dnes splňuje. Doporučené požadavky ale už volají po silnějším stroji s 8 GB VRAM a 32 GB. A pokud chcete nejlepší herní zážitek, připravte si pořádné monstrum. Ideální specifikace totiž nejen že počítá jen s těmi nejlepšími komponenty na trhu, včetně grafické karty RTX 4080/RTX 7900 XT s 12 GB VRAM, ale hlavně s 64 GB RAM. Žádná jiná hra dosud nevyžadovala tolik operační paměti.

V novém kariérním režimu budete moci postupně získávat další a další kvalifikace (Zdroj: Microsoft)

 

 

Co se obsahu týče, můžeme se vůbec poprvé těšit na kariérní mód, který vás provede základním i pokročilým pilotním výcvikem. Následně se odemknou různé mise jako let s reklamním bannerem, práškování, SAR a cargo lety ale i přeprava VIP osob. Vývojaři slibují až 3 miliony různých úkolů, které se budou každý den měnit. Nebudou chybět ani výzvy, kde hráči budou moci soutěžit nejen v rychlosti nebo přesnosti, ale například i ve fotografování za letu. V kariérním režimu bude třeba se i starat o letadlo a za odměny z misí bude třeba ho tu a tam opravit. Opotřebení pneumatik a brzd, starání se o hydrauliku nebo výměna pojistek u elektroniky, to vše vás může ve hře potkat.

Grafika doznala velkých změn. Nalevo MSF2024, napravo současná verze z roku 2020 (Zdroj: Microsoft)

 

Když už zmiňujeme stroje, těch bude ve hře až 125. Krom GA a velkých dopravních letadel nebudou chybět ani vrtulníky, vojenské letouny nebo eVTOL stroje. A mimochodem, objeví se zde i dva čeští zástupci – L39 od Aera a Zlin Savage Norden. Budete ale moci usednout i do nákladní Belugy, proletět se Supertankerem nebo si vyzkoušet P-51 Mustang. K tomu si přidejte přepracovaný herní engine s novým chováním počasí, kouře nebo turbulencemi, až 80 tisíc helipadů a 2 000 kluzákových míst po celém světě a máte komplexní simulátor, kterému půjde velmi těžko konkurovat.

Hra vyjde 19. listopadu a k dispozici bude v několika variantách. Základní verze se 70 stroji a 150 letišti vyjde na 1 899,-. Nejdražší „Aviator“ edice pak zájemce přijde na 5 399. Milovníci sběratelských edicí se můžou těšit na číslovaný modýlek Antonovu An-225, pilotní tašku se šesti nášivkami, odznáček nebo přívěšek na zavazadlo. 

Sběratelé budou moci získat limitovaný model Antonovu, ale i použitelnou pilotní tašku (Zdroj: Microsoft)

Zdroj článku: Flying/Microsoft

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář