Polaris Dawn konečně odstartoval

10.09.2024

Po několika odkladech kvůli technickým a meteorologickým problémům v úterý dopoledne českého času z Floridy konečně odstartovala mise Polaris Dawn. Čtyři komerční astronauti vystoupí do volného vesmíru přímo z Dragonu.

První metry nad zemí
První metry nad zemí (Zdroj: X | SpaceX)

Vesmíre duo Falcon 9 – Dragon se od mysu Canaveral odlepilo v 11:24 SELČ. Zpočátku panovaly obavy, jestli předstartovní přípravu opět nezastaví floridské počasí, to se ale poslední půlhodinu drželo na přijatelných 80 procentech. Start proběhl bez potíží a po 9,5 minutách vstoupil Dragon úspěšně na orbitu a booster bezpečně na autonomní lodi Just Read The Instructions. Za další tři minuty se ve výšce 214 km odpojil i druhý stupeň rakety a zůstal už jen zamotný Dragon.

Takto má vypadat jeden z hlavních cílů mise – výstup do volného kosmu (Zdroj: X | Polaris)

 

„Dnes jste se nevydali jen na vlastní cestu, ale na cestu pro celé lidstvo. Všichni jste pečlivě trénovali a jsme na vás pyšní. Celý SpaceX k vám vzhlíží,“ zaznělo z úst letového ředitele ze Země k posádce. „Děkujeme za přání, těšíme se na společnou práci,“ zaznělo zpět. Čtyřčlennou posádku, složenou z velitele Jareda Isaacmana, pilota Scotta Poteeta a astronautek Sarah Gillsové a Anny Menonové, nyní čeká dvoudenní kroužení okolo Země a série cvičení a příprav, než ve čtvrtek otevřou dveře kapsle a provedou výstup. 

Posádka Polaris Dawn. Zleva: Anna Menonová, Scott Poteet, Jared Isaacman a Sarah Gillsová (Zdroj: Polaris)

Ve spoustě ohledech je Polaris Dawn historická mise. Půjde o první výstup komerčních astronautů do volného vesmíru, navíc bez jakékoliv asistence ISS, kde se tyto vycházky poslední roky výhradně konají. SpaceX kvůli tomu musel vytvořit úplně nové skafandry, jelikož doposud používal obleky, které by v těžkých podmínkách otevřeného vesmíru moc neobstály. Horní východ Dragonu, který bude pro výstup použit byl osazen madly, kterým SpaceX příhodně říká Skywalker. SpaceX také na Dragonu vůbec poprvé otestuje komunikační systém na laserové technologii, která bude klíčová pro budoucí cesty na Mars. Výčet rekordních momentů lze uzavřít tím, že půjde o nejvyšší let Dragonu. Výstup má být proveden ve výšce 700 km, mnohem výš, než létá ISS.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář