Boeing si může vydechnout, Starliner přežil návrat na zem

09.09.2024 1 příspěvek

Poškozená kosmická loď Starliner z dílen Boeingu se v noci z pátku na sobotu odpoutala po třech měsících od ISS a zamířila zpět k zemi. Se zatajeným dechem pozorovali autonomní let Boeing, NASA i astronauti Williamsová s Wilmorem, kteří si kvůli závadě na Calypso prodloužili pobyt ve vesmíru až do února.

Návratový modul Starlineru sedící pevně na Zemi
Návratový modul Starlineru sedící pevně na Zemi (Zdroj: Boeing)

Pojďme si na začátek připomenout, co všechno předcházelo návratu Starlineru. Po dlouhých letech průtahů a několika odloženích ještě na samotné startovací rampě se 5. června odpoutal od země kolos složený z rakety Atlas V a kapsle Calypso, jak jí její pilotka Sunita „Suni“ Williamsová pojmenovala. Let nahoru šel ještě dobře, technici na zemi sice věděli o unikajícím héliu, zkonstatovali ale, že ho je dostatek na to, aby to let neohrozilo. Bláhová myšlenka...

Loď totiž během cesty začaly trápit RCS trysky. Vyšší, než očekávané zahřívání, pravděpodobně způsobilo deformaci a roztažení malých teflonových těsnění v „talířích“ ventilu trysky v oxidačním ventilu, což snižovalo průtok pohonné látky do motoru. Opakované pozemní testy dlouho nedokázaly odhalit problém. Čas na rozhodnutí se začínal krátit, až nakonec NASA bouchla do stolu a řekla, že své dva astronauty do lodě nevrátí. Boeing tak musel přeprogramovat loď na autonomní let a posádka se naplno začlenila do denního provozu stanice.

Přesuňme se ale do pozdních hodin pátečního dne, kdy se týmy na Zemi i na ISS připravovali na odloučení korábu od přístavu. K tomu došlo ve 22:04 UTC a Starliner místo mechanicky náročných kroků provedl 12 rychlých zážehů předních trysek a od stanice „utekl“. Postupně opustil všechny pomyslné bezpečnostní elipsy okolo ISS a o šest hodin později vstoupil do atmosféry. Plánovaný čas přistání na minutu přesně ve 4 ráno UTC přešvihl jen o 95 vteřin, během návratu se totiž objevily dvě nové anomálie - chyba v navigaci a nezažehnutí jedné z trysek na vršku lodě určených pro návrat do atmosféry. I přesto ale Starliner dokázal přistát a vesmírná divize Boeingu se mohla poprvé pořádně nadechnout. Z černého období přešla do období zkoumání.

Zdroj článku: ARS Technica

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Shrnutí

11.09.2024 v 7:37 Radek

Shrnutí je krátké, po startu došlo k dalším héliovým únikům. Při příletu k ISS došlo k poruše na 6 motorcích manévrovacího systému. Po připojení tak nebylo jasné, kde je problém. Úniku hélia zabránilo vypnutí manévrovacího systému po připojení k ISS - zásoba zůstala na 70 hodin při stávající rychlosti úniku (10x víc, než Calypso potřebovala pro návrat). Testy motorků ukázaly, že dlouhý osvit Sluncem a dlouhé zážehy motorků při manévrech příliš zvýšilo teplotu motorků - následovala porucha teflonového těsnění. Po vychlazení se při zkušebním zážehu zjistilo, že 5 ze 6 motorků je opět funkčních. Boeing upravil program řízení lodi, aby nedocházelo k přehřívání motorků dlouhou funkcí. NASA ale namítala, že při jiném problému (třeba výpadek autopilota) může dojít k přehřátí některých motorků a jejich kaskádovému selhání a bude ohrožena bezpečnost návratu. NASA se tak logicky rozhodla neriskovat a vrátit posádku v Dragonu Crew 9. Bez rizika a jakýchkoliv nákladů navíc (kromě odkladu ze srpna na září). Boeing dokázal program pro automatické přistání nahrát a otestovat za dva týdny místo měsíce, zvýšil limit pro automatické vypnutí motorku při přehřátí. Přistání tak bylo úspěšné. Boeing teď bude muset opravit motorky pro snížení rizika přehřátí a upravit potrubí proti úniku hélia. Starliner má teď za sebou tři bezpečná přistání, takže Boeing má velkou šanci po prokázání oprav přesvědčit NASA k certifikaci Starlineru pro misi Starliner Crew-1. Metodou schválení krok za krokem by to mohlo projít. SpaceX by se měl dohodnout s NASA a upravit Crew Dragon pro možnost návratu v 6 lidech, možná se to bude hodit.

Odpovědět

Přidat komentář