Falcon 9 má zákaz létat. Podruhé za krátkou dobu

29.08.2024 4 příspěvky

Vesmírný gigant SpaceX má u amerických úřadů opět černý puntík. Federální úřad pro letectví (FAA) mu zakázal další lety s Falcon 9 poté, co jeden z boosterů nezvládl přistání. V ohrožení tak je několik misí.

Start Falconu 9
Start Falconu 9 (Zdroj: X | SpaceX)

Zákaz přišel po středečním rutinním letu s Muskovo satelity Starlink. 1. stupeň rakety (označení B1062) nezvládl při svém 23. návratu přistání na autonomní loď a po dosednutí se převrátil a explodoval. Ačkoliv nedošlo k žádným zraněním, škodám na majetku třetích stran a 2. stupeň se satelity svůj úkol zvládl bez problému, FAA to znepokojilo natolik, že okamžitě nařídilo vyšetřování incidentu a „Sokolovi“, jak lze název lodi přeložit, přistřihl křídla. 

„FAA bude u každého úkonu vyšetřování a bude muset schválit závěrečnou zprávu SpaceX, včetně jakýchkoliv nápravných řešení,“ stojí v prohlášení úřadu, které na sociální síti X sdílel redaktor Washington Post Christian Davenport.

Tisková zpráva FAA (Zdroj: X | Christian Davenport)

 

„Návrat boosteru Falcon 9 k letům bude záviset na rozhodnutí FAA, že žádný systém, proces nebo procedura spojená s touto anomálií (incidentem – pozn. red.) neovlivní veřejnou bezpečnost. Je možné, že SpaceX bude nucen vytvořit a požádat o úpravu licence tak, že v ní budou zakomponovány všechny nápravné kroky a bude splňovat ostatní licenční podmínky,“ stojí dále ve zprávě.

Pro SpaceX je to už druhé uzemnění Falconu za toto léto. V červnu měl SpaceX zákaz létat poté, co při stejné misi měl problém 2. stupeň a satelity se na orbitu nedostaly. Příčinou nehody byl vadný senzor, který Muskova firma odstranila a o dva týdny později mohla opět létat.

Aktuální zákaz ale přidělává problémy v harmonogramu letů, který je na září velmi nabitý. Tento týden měla odstartovat velmi sledovaná mise Polaris Dawn, kterou ale nejprve zdržel únik hélia a následně zhoršené počasí. V následujících týdnech mají z mysu Canaveral odstartovat také dvě lodě k ISS, s posádkou i bez. SpaceX tak má co dělat, aby se nedostala do křížku i s NASA a Ruskem, jehož kosmonaut Aleksandr Gorbunov má být na palubě Crew-9.

Zdroj článku: Reuters/aviationnews

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Rus na palubě

29.08.2024 v 21:53 gepard

Vzhledem k situaci je mi podivné, že rusové létají do vesmíru na Amerických lodích. Jábych to nedovolil.

Odpovědět

RE: Rus na palubě

30.08.2024 v 11:38 Radek

Rus na Dragonu a Američan na Sojuzu je bezpečnostní opatření pro udržení ISS. Pokud by došlo k závažnější poruše Dragonu nebo Sojuzu, nezůstal by na palubě po skončení životnosti Sojuzu nebo Dragonu žádný Rus nebo naopak Američan. Proškolená obsluha ruského nebo amerického segmentu je klíčová pro udržení ISS v provozu. NASA a spol. odmítli oddělení US a Ruského segmentu - bylo by to drahé a náročné, takže se pořád snaží o spolupráci. Smlouva ale zatím platí jen do roku 2025 (NASA počítala se Starlinerem). Myslím že brzo po přistání Starlineru dojde k podpisu nejméně na další rok.

Odpovědět

FAA příliš aktivní

30.08.2024 v 7:14 Radek

Od FAA je to přehnaná reakce. Přistání je bonus, nikoho neohrozilo. Víc než 260 před tím úspěšných. Snad to přerušení bude jen týden nebo dva.

Odpovědět

Tak to bylo krátké

02.09.2024 v 6:37 Radek

28. srpna převrácení stupně, 29. zákaz letů a žádost SpaceX o jejich povolení. 30. srpna večer FAA starty opět povolila a 31.srpna proběhly 2 úspěšné starty Falconu 9 se Starlinky i s úspěšným přistáním. 4. září startuje Polaris Dawn. Gratulace SpaceX.

Odpovědět

Přidat komentář