Rozuzlení na ISS: Starliner odletí sám, posádka až za půl roku

25.08.2024 1 příspěvek

Boeingu vypršel čas na rozhodování se, co udělá s uvízlým Starlinerem a dvěma astronauty na ISS. Výsledek? Stroj poletí na Zem sám, posádka si protáhne pobyt až do února.

Starliner nakonec ISS opustí prázdný
Starliner nakonec ISS opustí prázdný (Zdroj: X | NASA)

Konečné rozhodnutí NASA uveřejnila v sobotu večer SELČ během tiskové konference. Úvodní slovo dostal ředitel NASA Bill Nelson, který oznámil, že astronauti Sunita Williamsová a Barry „Butch“ Willmore zůstanou na stanici až do února, kdy je domů vezme SpaceX s misí Crew-9. Co se Starlineru týče, ten by se měl vrátit na začátku září.

„Chci, abyste všichni věděli, že Boeing pečlivě pracoval s NASA na získání všech dat pro toto rozhodnutí,“ začal Nelson svou řeč. „Chceme více porozumět příčinám problémů a porozumět nutným zlepšením tak, aby Starliner mohl dále sloužit jako důležitý prvek zajišťující přístup našich astronautů k ISS. [...] Hlavní pointou této konverzace bylo, že jsme udělali v minulosti chyby, které nás stály dva raketoplány (nehody Columbie a Challengeru – pozn. red.), protože zde nebylo prostředí, kdy všechny důležité informace byly v popředí. Klademe všem zaměstnancům na srdce, pokud máte námitky, řekněte je. Cesty do vesmíru jsou riskantní i když jsou nejbezpečnější a testovací lety jakbysmet. Proto rozhodnutí ponechat Suni a Butche na ISS a Starliner vrátit bez posádky je výsledkem závazku k bezpečnosti.“

Sunita a „Butch“ své modré skafandry ještě chvíli neobléknou (Zdroj: NASA)

 

„Rozhodnutí vzešlo hlavně z nejistoty ve velikosti risku (který by při návratu s posádkou panoval – pozn. red.). Naše nejistoty jsou v porozumění fyziky motorů, kde stále máme práci,“ rozvedl Nelsonova slova jeho zástupce Jim Free, podle kterého oba týmy udělaly velký pokrok v pochopení klíčových aspektů problému. 

Podle vedoucího sekce pilotovaných letů Stevea Stiche by toto rozhodnutí pravděpodobně nepadlo, kdyby inženýři přesně věděli, jak se motory při manévrovacích zážezích zachovají. Protože ale taková data nemají, je podle Stiche riziko příliš velké. Nyní se tedy týmy místo záchrany posádky zaměří na pozměnění návratové sekvence a přenastavení lodi, která původně nebyla připravena pro let bez posádky. Oddělení od stanice by díky absenci osob mělo proběhnout rychleji a celý proces bude zjednodušen.

Znamená to tedy, že „Butch“ a „Suni“ se naplno začlení do Expedic 71/72 a z jejich plánované desetidenní mise se stane desetiměsíční. Během prodlouženého pobytu se budou věnovat experimentům, údržbě stanice a ke konci by se měli dostat i do volného vesmíru (čímž by se Willamsová v 58 letech stala nejstarší ženou, která výstup podnikla). Na Zem se vrátí v únoru příštího roku, pokud by byla nutná evakuace stanice, jako záchranná loď jim poslouží Dragon 8. mise SpaceX, kde se pro ně připraví nouzové sezení v nákladní části. Williamsová si tak v únoru zapíše bezmála 600 dní celkově strávených ve vesmíru, u Willmora to pak dělá přibližně 450 dnů.

Tolik lidí najednou na ISS není nic nového. V roce 2010 jich tam bylo třináct (Zdroj: X | Scott Manley)

 

Vesmírná stanice tak bude po několika letech opět praskat ve švech, jelikož v září dojde k výměně části posádky startující na Sojuzech. Celkem by v září mělo být na stanici v jednu chvíli 12 astronautů. Rekord ovšem zůstane nepokořen, jelikož v roce 2010 se na stanici potkal raketoplán a dva Sojuzy, dohromady s třinácti osobami. 

Zdroj článku: NASA

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Připomínky

25.08.2024 v 16:22 Radek

Tak záchranou lodí zůstává až do jeho odpojení Starliner. Starliner se oddělí patrně až po startu Crew 9, pak bude na cca 12-24 hodin záchrannou lodí Dragon Crew 8 (nouzově v nákladním prostoru). Jakmile se připojí Dragon Crew 9, stane se jejich záchrannou lodí. Crew 9 patrně poletí ve dvou, NASA nechce řešit úpravy Crew Dragonu pro návrat více osob v časovém presu.  O řešení start ve 4, přistání v 5 nepadlo ani slovo. Na ISS v současnosti pracuje už 3 měsíce 9 lidí, to je rekord v dlouhodobé práci. Po odletu Crew 8 tam bude 5 lidí, po příletu Crew 9 normálních 7.

Odpovědět

Přidat komentář