V Austrálii se zřítil na hotel vrtulník. Mělo jít o ukradený stroj

12.08.2024

Několik stovek lidí muselo být evakuováno z hotelového kompexu v australském Carnes poté, co se na jeho střechu zřítil vrtulník. Pilot měl stroj ukrást a vzlétnout s ním bez povolení.

Požár na střeše hotelu
Požár na střeše hotelu (Zdroj: BBC | Amanda Kay)

Nehoda se stala krátce před druhou ranní australského času (neděle 18:00 SELČ) v nejsevernějším městš Austrálie, Cairns, kdy se na střechu tamního hotelu Hilton zřítil Robinson R44 Raven II (reg. VH-ERH). Na střeše následně vypukl požár, který hasiči rychle dostali pod kontrolu. Dvě z lopatek motoru po nárazu dopadly do hotelového bazénu.

Až na pilota stroje se nehoda obešla bez vážnějších zranění, pouze dva hosté, 80 letý muž a 70 letá žena, byli převezeni na ošetření do nemocnice. Pilot takové štěstí neměl, na místě byl mrtev. Jeho totožnost je stále předmětem vyšetřování.

Vrchní patro hotelu a střecha nesou značná poškození (Zdroj: Reuters)

 

Serveru CNN popsala nehodu jedna z očitých svědkyňVeronica Knightová. Podle ní stroj letěl velkou rychlostí, než se stočil a zamířil do hotelové oblasti. Knightová uvedla, že pilot se nejprve vyhnul několika vysokým budovám a stromům, než se zřítil na sedmipatrový hotel. „Pilot by věděl, že tam ty budovy jsou. Divné je, že proletěl okolo vysoké budovy poblíž a zřítil se na nižší,“uvedla Knightová.

Stroj patřící společnosti Nautilus Aviation, zabývající se například transportem nákladů nebo SAR misemi, měl vzlétnout z letiště na okraji města. Podle policie šlo o neautorizovaný let, jelikož pilot stroj odcizil z hangáru. Zda vlastnil pilotní licenci na vrtulníky zatím není známo. Na místě stále probíhá vyšetřování.

Část stroje se našla na ulici před hotelem (Zdroj: Reuters)

Zdroj článku: Reuters/CNN

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář