Švýcarské letectvo trénovalo se stíhačkami na dálnici

07.06.2024

Švýcarské armádní letectvo ve středu uzavřelo část dálnice na západě země kvůli stíhačkám F/A-18. Nešlo však o nehodu nebo stav nouze, nýbrž o cvičení mimo ideální podmínky.

Cvičení s názvem Alpha Uno poblíž města Payerne využila armáda k testu, který dlouho nedělala. Piloti poprvé od roku 1991 trénovali schopnosti operovat se stroji mimo ideální podmínky letišť, například právě přistání na vozovce pro osobní dopravu. Po přesunu z místního letiště zamířily čtyři stíhačky F/A-18 nad dálnici A1 a postupně na ní několikrát bez problémů přistály a následně znovu vzlétly.

Nešlo vůbec o lehký kousek. Zvolený úsek dálnice o délce cca 11 km mezi městy Avenches a Payerne je sice čtyřproudový, na šířku ale má pouze 25 metrů. Uprostřed navíc jsou standardně namontovaná svodidla, která musela být odstraněna. Pro potřeby testů, jejich přípravu a následné opětovné uvedení do provozu pro silniční dopravu, byla silnice uzavřena na 36 hodin. Ačkoliv se jedná o klíčovou dálnici, vedoucí od francouzských hranic na Západě k rakouským na Východě, žádné vážné narušení dopravy zaznamenáno nebylo.

Již brzy v F-35

Strojů F/A-18 vlastní švýcarská armáda okolo 30, ty už ale jsou na konci své životnosti. Vláda se při výběru nástupců rozhodla následovat trend v Evropě i mimo ní a za 6 miliard dolarů (135,9 miliard korun) si nechá od Lockheed Martin postavit flotilu 36 bojových letounů F-35. Dostat by je měla na konci dekády, mezi lety 2027 a 2030. Ve stejném období začne tyto stroje dostávat i české letectvo, které je bude párovat s Gripeny.

Zdroj článku: AFP; Zdroj fotografií: AFP/Swiss Army

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Stíhačky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář