Klíčový posun pro drony Amazonu: Můžou být ovládány odkudkoliv

09.06.2024 1 příspěvek

Doručovací gigant Amazon již několik let pracuje na rozšíření svých doručovacích kapacit za pomoci dronů. Nyní se mu povedlo od FAA získat klíčové oprávnění - pilot nemusí mít dron na očích.

Doručovací dron Amazon Prime Air
Doručovací dron Amazon Prime Air (Zdroj: Amazon Prime Air)

Souhlas amerického úřadu pro civilní letectví (FAA) s létáním „mimo přímou viditelnost pilota (Beyond visual line of sight, zkráceně BVLOS)“ je pro plán Amazonu na droneshipping klíčovým krokem. Standardně totiž pravidla FAA vyžadují mít dron neustále na očích, což znamenalo, že operátor musel být v terénu a doručovací oblast byla značně limitována.

To nyní, alespoň zatím pro Amazon, odpadá. Gigant přesvědčil FAA jak svým obchodním modelem, tak daty z testovacích letů, údržby, samotným designem dronu i technologií pro detekci a předcházení srážce (DAA). Dron by tak měl být schopen autonomně detekovat a vyhnout se letounům, helikoptérám, balónům a dalším předmětům. Společnost bude na systém hodně sázet, piloti budou na dálku drony pouze hlídat.

Zisk oprávnění otevírá šanci i dalším společnostem. FAA sice zatím nemá jasně stanovená pravidla pro BVLOS lety, umožňuje ale firmám získat dočasné povolenky. Navíc, v případě že dvě společnosti mají dostatečně podobnou technologii a obchodní strategii, můžou povolenku sdílet. Amazon ale má tuto povolenku neomezenou (byť není první společností, které se to podařilo) a hodlá toho využít. Společnost v návaznosti na zisk zelené od FAA oznámilo okamžité rozšíření služeb svého dronu MK-27 v testovací lokaci College Station ve státě Texas. Tam lítá od roku 2022, dřívější druhá lokace v kalifornském Lockerfordu byla v dubnu zrušena. V arizonském Tollesonu se ale připravuje další. Do konce roku chce přidat i lokace v Evropě, konkrétně v Británii a Itálii. Tam chce také nasadit novou verzi dronu MK-30, u kterého slibuje dvojnásobný dolet oproti MK-27 při poloviční hlučnosti. 

Amazon slibuje do konce dekády přepravit až půl miliardy zásilek ročně, čemuž se ale dá jen těžko věřit. Zaprvé, Amazon nesděluje čísla provedených doručení od té doby, co se provalilo, že v Lockerfordu za několik měsíců provozu udělal jen 100 donášek. Zadruhé, jeho hlavní konkurent, společnost Wing patřící Alphabetu, za blíže nespecifikovanou dobu provozu oi celém světě zvládla udělat jen 350 tisíc donášek.

Zdroj článku: FLYING

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Provozovatel nedavá zákonné záruky.

Včera v 6:37 Jan Zima

Budę respektovano soukromi sousedovic 16 Lete kotrmeliny která se opaluje na na zahrade     nahore BEZ.  Je zde  reseno soukromì sousedù..,

Odpovědět

Přidat komentář