Letiště Praha oslavilo 20 let partnerství s Korean Air

16.05.2024

Píše se 15. května 2004. Česko je teprve dva týdny oficiálně členem Evropské unie, v Praze před pár dny skončilo mistrovství světa v hokeji a pražské letiště bylo teprve uprostřed výstavby Terminálu 2. V onen den ale také poprvé do Prahy přiletěl letoun společnosti Korean Air a zahájilo se tak partnerství, které trvá už dvacet let.

Letiště Praha ve středu, tedy přesně na den 20. výročí, uspořádalo s aerolinkou oslavu, která byla spojena s přivítáním korejského Boeingu 787-9, který bude nově linku obsluhovat. Před pandemií se o cestující totiž dělili Boeing 747 a 777, až do včerejšího dne pak jen „triple seven“. Za dvacet let se tu ale objevovaly i modře zbarvené Airbusy, krom A330 to byl v březnu 2014 výjimečně i Airbus A380.

„Jde o významné výročí, kterého si velmi cením. Je skvělé, že tuto dálkovou linku dopravce Korean Air využilo za 20 let již přes 1,5 milionů cestujících. Praha je dlouhodobě oblíbenou destinací jihokorejských turistů. Popularita tohoto spojení navíc postupně roste, v prvním kvartálu tohoto roku jsme zaznamenali nárůst poptávky. To je dobrá zpráva, protože je to další krok v rámci budování sítě přímých linek do Asie. Toto spojení otevírá cestujícím dveře k destinacím jako například Thajsko, Japonsko, Vietnam nebo Indonésie a Austrálie. Jsem moc rád, že naše spolupráce s Korean Air funguje dlouhodobě a stabilně a pevně věřím, že společně oslavíme řadu dalších milníků," řekl Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

„Jsme velmi potěšeni, že můžeme oslavit již dvě desetiletí přímých letů do Prahy. Toto letecké spojení otevřelo mnoho dveří pro obchod i turistiku a je symbolem pevného přátelství mezi Koreou a Českou republikou. Společnost Korean Air je i nadále připravena poskytovat služby na vysoké úrovni a pomáhat tak spojovat obě země," okomentoval výročí Jung Byung Sub, Vice President of Passenger Sales Korean Air.

Na letiště Incheon v jihokorejské metropoli se z Prahy lze dostat 4x týdně - v pondělí, středu, pátek a sobotu. Kapacita Dreamlineru je 269 cestujících ve třech třídách. 

Ve fotogalerii níže jsou krom fotografií ze středeční oslavy k vidění i archivní fotografie Letiště Praha z inauguračního letu před 20 lety nebo letadla Korean Air, která se v Praze objevila.
Autor fotografií: Aeroweb.cz | Marek Baloun/Letiště Praha

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář