Odbory Lufthansy chtějí lepší platové a pracovní podmínky. Ve středu tak začaly stávkovat

11.02.2024 1 příspěvek

Odbory zastupující zaměstnance Lufthansy chtějí vyjednat lepší platové a pracovní podmínky, začaly tak stávkovat, a to od středečních ranních hodin do čtvrtečního rána. Stávka trvala zhruba 27 hodin. Odbory reagovaly na nabídku Lufthansy, která přišla s prvotním návrhem na zlepšení platových podmínek, ovšem podle zástupců odborů Verdi je zcela neakceptovatelná. Stávka přišla týden poté, co ve Frankfurtu a dalších letištích protestovali zaměstnanci bezpečností kontroly.

Přepážky spoelčnosti Lufthansa zůstaly ve středu na mnoha letištích zavřené
Přepážky spoelčnosti Lufthansa zůstaly ve středu na mnoha letištích zavřené (Zdroj: Shutterstock | Yulia Reznikov)

Odbory zastupující pozemní personál společnosti Lufthansa vyzvaly k další stávce. Ta přišla necelý týden poté, co stávkovali zaměstnanci bezpečnostní kontroly a ochromily tak leteckou dopravu na mnoha velkých letištích. Stávka, která měla podle původních plánu trvat do čtvrtečních ranních hodin, se podle předpokladů měla dotknout až 100 000 cestujících.

Letecká doprava v Německu zažívá na začátku února těžké období, ať už kvůli nepřízni počasí nebo stávkám. Do budoucna se navíc podle odborového svazu Verdi mluví o dalších protestních akcích. 

Provoz Lufthansy měl na pravidelných linkách ve středu přepravit až 161 486 cestujících. Zástupci letecké společnosti v rozhovoru pro web Simple Flying uvedli, že se omezení budou týkat více než 100 000 z nich. 

Podle odborového svazu Verdi stávka začala ve středu ve 4:00 a skončila v zhruba 7:10 další den. Přibližně 25 000 pozemních zaměstnanců ve Frankfurtu, Mnichově, Hamburku, Berlíně a Düsseldorfu dostalo pokyn k 27hodinové stávkové pohotovosti. 

Omezení se netýkala pouze Lufthansy, ale také jejich dceřinných společností, jako je Lufthansa Technik, Lufthansa Cargo a Lufthansa Engineering & Operational Services.

Odbory jako hlavní důvod pro stávku v tomto týdnu uvádějí zcela neadekvátní nabídku týkající se zlepšení platových a pracovních podmínek. Lufthansu také zkritizovaly za to, že není ochotna jednat a původní, podle odborů velmi chabou, nabídku upravit. 

„Stávka by nebyla nutná, kdyby Lufthansa poskytla pozemním zaměsntancům stejné zvýšení platu jako ostatním skupinám zaměstnanců. K tomu kroku ale zatím není z její strany ochota přistoupit. Doufáme proto, že omezení cestující pochopí. Jsme připraveni jít do delších stávek," varoval zástupce odboru Verdi Marvin Reschinsky. 

Zaměstnanci Lufhansy zachycení při středeční stávce. Zdroj: Bloomberg.

Mluvčí společnosti Lufthansa sdělil magazínu Simple Flying, že společnost nabídla zaměstnancům následující: 
1. března a 1. června dostane každý zaměstnanec bonus 1 000 - 1 500 eur. Lufthansa také nabídla zvýšení základní odměny o 200 eur od 1. září. Od 1. dubna 2025 o 3 % a o rok později potom o 2,5 %. Mluvčí zmínil také přidání 3% rozpočtu na ostatní benefity zaměstnanců. 

Prozatím není zcela jasné, jaký dopad bude mít stavka v konečném důsledku na cestující, protože minimální letový řád v době stávky fungoval. Letecká společnost v prohlášení uvedla, že na dobu stávky připravuje zvláštní letový plán, ale i tak podle podle ni bylo jasné, že dojde k výraznému zrušení letů. 

Otázka, zda dojde k dalším stávkám a narušení letového provozu, tak stále zůstává na stole. Bude se čekat zřejmě na to, jestli Lufthansa upraví svou původní nabídku na zlepšení platových podmínek. Odbory jsou totiž připraveny pokračovat ve stávkách i nadále. 

Zdroj článku: SimpleFlying

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Exkurze

11.02.2024 v 14:29 Pepa

Poslal bych je na exkurzi do Smartwings. Když by viděli, co všechno si zaměstnanci taky dovedou nechat líbit, bylo by po stávkách :D...

Odpovědět

Přidat komentář