Během výcviku ve Středomoří se zřítil vrtulník americké armády, zemřelo pět vojáků

24.11.2023

Během leteckého výcviku ve Středomoří zemřelo pět amerických vojáků. Podle dostupných informací došlo na vrtulníku k technické poruše a armádní Blackhawk MH-60 se zřítil do moře. Příčina nehody se stále vyšetřuje. Jisté je prý už to, že ji nezpůsobily nepřátelské síly.

MH-60 Blackhawk, Ilustrační foto
MH-60 Blackhawk, Ilustrační foto (Zdroj: US Navy)

Americká armáda prováděla ve Středomoří běžný výcvik s vrtulníkem Blackhawk MH-60, podle informací ale došlo k technickým problémům, které způsobily smrtelnou havárii. 

"MH-60 Blackhawk prováděl nácvik doplňování paliva ze vzduchu, když stroj zažil nouzovou situaci, která měla za následek havárii," zaznělo v minulém týdnu od amerického ministerstva obrany.

Po zřícení armádního vrtulníku prý byla okamžitě zahájena záchranná a pátrací mise, na které se podílely vojenské lodi i letadla. Navzdory veškerým snahám ale zemřelo pět vojáků speciálních jednotek. 

"Pokračujeme ve shromažďování dalších informací o této smrtící havárii, je to další ostrá připomínka toho, že stateční muži a ženy, kteří brání náš velký národ, nasazují každý den své životy, aby naši zemi udrželi v bezpečí. Reprezentují to nejlepší z Ameriky. Budeme pamatovat na jejich službu a jejich oběť," řekl ministr obrany Lloyd Austin. 

Jeho resort zároveň uvedl, že vyšetřování vyloučilo cizí zavinění nehody. Hledání příčin tragédie ale bude ještě pokračovat. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář