A321 vzlétla ze Stanstedu s chybějícími okénky

17.10.2023

Britský úřad pro vyšetřování leteckých nehod se aktuálně zabývá incidentem, kdy let společnosti Titan Airways vzlétl se třemi chybějícími nebo uvolněnými okénky a poškozeným stabilizátorem. Posádka problém odhalila až v 10 tisících stopách.

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Zdroj: Colin Cooke | Wikimedia Commons)

Incident se stal na začátku října, zpráva o otevření vyšetřování přišla ale až v neděli. Pouhých 2,5 let starý Airbus A321 (reg. G-OATW) posledních 18 měsíců sloužil jako britský vládní letoun a v inkriminovaný den měl naplánovaný let AWC-305Y bez cestujících z Londýna do amerického Orlanda na Floridě. Po vystoupání do letové hladiny 10 tisíc stop si ale posádka všimla zvýšeného hluku v kabině a problémem s jedním z okének. Piloti zastavili stoupání v 15 tisících stopách a následně se rozhodli vrátit se zpět do Londýna, stav nouze vyhlášen nebyl.

Po přistání na Stanstedu technici zjistili, že letadlu chybí tři vnější okenní panely, blíže neurčené, nicméně podle britských vyšetřovatelů značné, poškození pak bylo nalezeno i na levém horizontálním stabilizéru. Deset dní před nehodou byl letoun v servisu na standardní prohlídce, hangár opustil 2. října. Příčinou nehody tak mohly být špatné práce mechaniků.

Trasa letu AWC-305Y (Zdroj: Flightradar24)

Dopravce Titan Airways v neděli vydal dlouhé, nicméně obecné prohlášení, kde popsal incident.

„Posádka zjistila zvýšený hluk v kabině a problém s jedním z oken. Pilot nevyhlásil stav nouze a bezpečně přistál s letadlem podle standardních provozních procedur. Záchranné sbory na letišti nebyly v pohotovosti. 21 členů posádky, kteří byli na palubě, nebyli zraněni a vystoupili z letadla standardním způsobem. Po přistání bylo zjištěno, že chybí vnější panely ve třech oknech. Problém byl okamžitě nahlášen příslušným úřádům a nyní probíhá vyšetřování.“

Do vyšetřování je zapojen i francouzský úřad pro vyšetřování a analýzu bezpečnosti civilního letectví.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář