Aerolinky ruší a omezují lety do Tel Avivu

12.10.2023

Největší evropské i světové letecké společnosti ruší nebo omezují lety do Tel Avivu kvůli nestabilní bezpečnostní situaci v regionu, kterou vyvolala 7. října teroristická skupina Hamás napadením Izraele.

Cestující vyčkávají na největším izraelské letišti Bena Guriona v Tel Avivu
Cestující vyčkávají na největším izraelské letišti Bena Guriona v Tel Avivu (Zdroj: Engi Cohen/AFP)

Celkově je na tamním letišti momentálně zrušena více než polovina letů. Pro ty, které jsou zachovány, tamní úřad pro civilní letectví doporučil aerolinkám natankovat více paliva, než je běžné. Jsou totiž očekávána zpoždění, ať už na zemi nebo ve vzduchu. 

Mezi společnostmi, které pozastavily nebo omezily lety na telavivské letiště Bena Guriona, byly American Airlines, Air Canada, Air France, Delta Air Lines, Egypt Air, Emirates, finský Finnair, nizozemský dopravce KLM, německá Lufthansa, Norwegian Air, portugalský TAP, polský dopravce LOT, Ryanair a United Airlines.

Regulační orgány jako FAA a EASA sice vyzvaly k opatrnosti ve vzdušném prostoru Izraele, ale lety nepozastavily. Ojedinělý přístup pak přijalo Rusko, které zakázalo noční lety do židovského státu.

Jednotlivé státy kvůli zrušeným pravidelným linkám tak musejí pro své občany posílat vládní speciály. Mezi nimi byla i Česká republika. Ve včerejších večerních hodinách v Tel Avivu přistál vládní Airbus s ministrem zahraničí Janem Lipavským na palubě. Do Izraele přiletěl z Ománu. Zpět do Prahy pak přivezl 34 českých občanů. 

Podle aktuálních informací, které Českému rozhlasu potvrdil náměstek ministra zahraničí, má být vypraven druhý vládní speciál. Podle systému DROZD, který umožňuje občanům dobrovolně se registrovat při cestách do zahraničí a získávat aktuální informace, jsou v Izraeli desítky českých občanů, kteří se snaží dostat zpět do vlasti. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Bezpečnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář