AirCar získal certifikaci od slovenského úřadu

27.01.2022 2 příspěvky

AirCar získal certifikaci od slovenského úřadu
AirCar získal certifikaci od slovenského úřadu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Slovenský létající automobil Klein AirCar získal certifikát letové způsobilosti od slovenského dopravního úřadu. Po 70 testovacích letových hodinách a více než 200 vzletech a přistáních se létajícímu autu otevřely dveře k sériové výrobě.

Vývoj začal v roce 2017 a v současné podobě je AirCar vybaven 1,6litrovým motorem BMW, který poskytuje výkon 140 koňských sil, umožňuje dosáhnout letové rychlosti okolo 170 kilometrů v hodině při doletu přibližně 870 kilometrů. Výrobce Klein Vision však předpokládá zabudování až 300koňové a stavitelné vrtule, což by mělo zvýšit cestovní rychlost až na 200 km/h.

Rozpětí křídel činí 8,2 metrů, nicméně po přistání se díky 20 servomotorům letoun složí do podoby automobilu za dvě a půl minuty, čímž se křídla „schovají“ a stroj se délkově zkrátí o dva a půl metru. Pro odlet bude AirCar potřebovat 300 metrů.

„Dopravní úřad pozorně monitoroval všechny fáze vývoje AirCar. Bezpečnost přepravy je naší nejvyšší prioritou. AirCar kombinuje špičkové inovace s bezpečnostními opatřeními v souladu s normami EASA. Definuje novou kategorii sportovního auta a spolehlivého letadla. Jeho certifikace byla náročná a zároveň fascinující,“ uvedl ředitel divize civilního letectví René Molnár.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

AirCar získal certifikaci od slovenského úřadu AirCar získal certifikaci od slovenského úřadu

28.01.2022 v 18:20 Robert

Zdravím,

jakou že to vlasně dostal od ctěného slovenského leteckého úřadu certifikaci?

Certifikát letové způsobilosti - Osvědčení letové způcobilosti / Certificate of Airworthines, nebo Typový certifikát / Type certificate?

Podle jaké EASA certifikační specifikace, hovoří-li se v článku o EASA?

Tzv. kategorie do EASA netransferovaných, tzv. annexovaných letadel, kterážto kategorie zůstává v pravomoci národních leteckých úřadů (u nových typů určených na hokusy pokusy, nikoliv pro sériovou výrobu... etc.)?

?

Odpovědět

Zákazníci

09.02.2022 v 11:17 Radek

Zajímalo by mně, kdo se s tímto letadlem odváží jezdit po silnici v dopravním provozu. Případný ťukanec je úplně něco jiného než u bytelného auta. Hvězdičky z nárazových testů nejsou a ani nebudou, takže bezpečnost osádky nic moc. Hezký projekt, ale zářivou budoucnost mu nevidím.

Odpovědět

Přidat komentář