Připomínáme: IFR půjde od neděle létat už pouze s PBN doložkou

24.08.2018 2 příspěvky

Připomínáme: IFR půjde od neděle létat už pouze s PBN doložkou
Připomínáme: IFR půjde od neděle létat už pouze s PBN doložkou (Zdroj: Aeroweb.cz)

Již v dubnu jsme vás informovali, že od 26. srpna tohoto roku bude pro IFR lety podle postupů PBN nutná nová PBN doložka v pilotním průkazu. Vzhledem k tomu, že vzdušný prostor ČR i většiny Evropy je na PBN z velké části založen, je reálně posledním dnem, kdy si lze IFR zalétat bez PBN doložky, sobota 25. srpna.

Detaily Nařízení komise a interpretace ÚCL jsme podrobně popsali v našem dubnovém článku na téma performance based navigation. Pokud ještě máte IR kvalifikaci bez PBN doložky, musíte absolvovat PBN výcvik schválený úřadem a nové IR přezkoušení, a to i v případě, že vám IR kvalifikace platí i nadále. PBN doložka by byla zapsána za lomítkem za kvalifikací, například IR(SE)/PBN.

Pokud Vás IFR výcvik teprve čeká nebo pokud jej právě absolvujete, přesvědčte se, že tento výcvik zahrnuje či bude zahrnovat i výcvik PBN. Pokud to tak není, nebude vám při zkoušce doložka PBN přiznána, čímž se vaše IR kvalifikace stane téměř nepoužitelnou do doby, než doložku získáte.

Zpětné přiznání PBN doložky pilotům, kteří požadavky prokazatelně splnili ještě před vydáním Oznámení ÚCL, se bohužel domluvit nepodařilo. Proto většina IR pilotů byla nucena situaci řešit novým přezkoušením před uplynutím platnosti jejich doložky.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Platnost

27.08.2018 v 8:43 Marek

neni nutno mit PBN dolozku az po 25.8.2020? Dle narizeni UCL...

Odpovědět

RE: Platnost

27.08.2018 v 10:54 Michal Řeháček

Ano, PBN doložka je povinná až od 26.8.2020. Ale pokud ji nemáte, tak od včerejška nesmíte létat PBN postupy, což IFR let bez PBN doložky omezuje tak maximálně na vektorování po celou dobu letu až na finále nějakého ILS/VOR/NDB přiblížení.

Odpovědět

Přidat komentář