Spitfire v novém zbarvení dorazí na Aviatickou pouť do Pardubic

10.05.2017

Spitfire v novém zbarvení dorazí na Aviatickou pouť do Pardubic
Spitfire v novém zbarvení dorazí na Aviatickou pouť do Pardubic (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letový program Aviatické pouti si nelze představit bez účasti legendárního britského stíhacího letounu Spitfire. Nebude tomu jinak ani letos na sedmadvacátém ročníku, do jehož konání zbývá méně než měsíc.

„Aviatickou pouť již dvě desetiletí provází synonymum Spitfire, tedy připomenutí britské stíhačky, jež od roku 1940 do konce války zásadně ovlivňovala vývoj na vzdušných frontách druhé světové války a je v řadě souvislostí spojena s československými piloty. Letos k nám přiletí dobře známý Spitfire LF Mk.XVIe, který se od roku 2012 pravidelně účastní pardubické akce,“ přibližuje jednu z lahůdek Aviatické pouti člen jejího organizačního štábu Zdeněk Hurt.

Majitel letounu Stephen Stead pro letošek zvolil novou povrchovou podobu na připomínku stroje F/Lt. Otto Smika, s kterým létal v době jeho krátkého velení 127. britské perutě, která od invaze ve Francii podporovala spojenecké armády postupující směrem na Německo. Nové zbarvení Spitfire obdržel v dubnu letošního roku a na letošní Aviatické pouti jej opět předvede v tradičně bravurní ukázce zkušební pilot Dan Griffith. Veřejně jej měli možnost vidět také návštěvníci nedávného Dne ve vzduchu s rádiem Kiss Proton.

Aviatická pouť se koná na pardubickém letišti o víkendu 3. a 4. června 2017. Vedle množství letových ukázek je pro návštěvníky připraven i pestrý pozemní program spojený s řadou aktivit pro děti. Více informací o aktualitách z připravovaného programu lze získat na stránkách www.aviatickapout.cz.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář