Nové vzdělávací video se věnuje problematice nakládání s palivem

28.04.2017

Seznam výukových a bezpečnostních videí Air Safety Institute (ASI) působícího při americké Asociaci vlastníků a pilotů letadel (AOPA) rozšířil nový díl věnující se závažnému tématu nakládání s palivem. ASI v něm upozorňuje, že nedostatečné kontroly množství paliva před letem či chybná rozhodnutí za letu vedou v Americe minimálně k jedné letecké nehodě každý týden.

Poutavé video se věnuje problematice, která není zdaleka cizí ani v našem prostředí, jak svědčí databáze nehod a incidentů Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN). Tvůrci snímku v něm varují například před všeobecně známou nespolehlivostí běžných palivoměrů v letounech všeobecného letectví a nabádají k vizuálním kontrolám množství paliva v nádržích před každým letem.

Důležitým aspektem při správném nakládání s palivem je také rozhodování za letu. ASI připomíná, že řada nehod spojená s úplným vyčerpáním využitelného paliva v nádržích nastává v důsledku nerozhodnosti posádky přistát a snaze doletět například na domovské letiště. Problémem bývá také přílišné spoléhání na předpokládaný dolet stroje v jednotkách vzdálenosti namísto správného uvažování o výdrži v jednotkách času, což se výrazně projevuje například při letu proti větru.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Bezpečnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář