Gripen létá jako první jednomotorový bojový letoun na 100% biopalivo

13.04.2017

Gripen létá jako první jednomotorový bojový letoun na 100% biopalivo
Gripen létá jako první jednomotorový bojový letoun na 100% biopalivo (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnosti Saab a GKN informovaly minulý týden veřejnost o prvních letech víceúčelového bojového letounu Gripen, pro které bylo ze 100 % použito biopalivo. Během letových zkoušek konaných koncem března ve švédském Linköpingu nebyly zaznamenány žádné odchylky v chování stroje v porovnání s použitím standardního leteckého paliva.

Testovací dvoumístný JAS 39D Gripen poháněný motorem RM12 se dle společnosti Saab úspěšnou sérií zkušebních letů stal vůbec prvním jednomotorovým bojovným letounem na stoprocentní biopalivo v historii. Göran Bengtsson, šéf letecké vývojové sekce společnosti Saab, spatřuje v možnosti použití biopaliva kromě ekologického aspektu i bezpečnostně strategickou výhodu spočívající v nezávislosti na dovozu ropných produktů. Použité palivo CHCJ-5 je totiž vyrobené z řepky.


Foto Saab

Motory RM12 původně vyráběla společnost Volvo Aero. Tu v roce 2012 získala skupina GKN a spolu s výrobcem letadla, švédským Saabem, a Správou vojenského materiálu švédského ministerstva obrany (FMV) se na projektu aktivně podílí. Letovým zkouškám předcházelo ověření kompatibility jednotlivých součástí pohonné jednotky s palivem na bázi rostlinných olejů a pozemní testy. Teprve po jejich úspěšném dokončení mohl Gripen do vzduchu a pomocí telemetrie bylo možné v reálném čase sledovat chování motoru. Dle tiskové zprávy společnosti GKN dopadly testy na výbornou.

Pro ostré nasazení je ještě třeba provést další certifikaci paliva. Podstatná je také otázka dostupnosti řepkové pohonné hmoty v rozsahu a garanci odpovídající armádním potřebám. V oblasti certifikace biopaliva spolupracuje na projektu na základě dohody mezi Švédskem a Spojenými státy i americké vojenské letectvo a námořnictvo.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Gripeny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář