Cenový přehled ultralehkých letadel

26.10.2015 14 příspěvků

Redakce Aerowebu oslovila všechny důležité výrobce UL letadel v ČR, aby vypracovali nabídku na letadlo v základní výbavě, se záchranným padákem a motorem Rotax 912 ULS 100 HP. Tyto nabídky jsme pro vás zpracovali do přehledu.

Cenový přehled ultralehkých letadel
Cenový přehled ultralehkých letadel (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pokud aktuálně zvažujete nákup svého vlastního UL letadla, můžete nyní začít vybírat z 19 různých letadel to nejvhodnější pro sebe. Do přehledu jsme zařadili pouze výrobce, o kterých víme, že v ČR funguje jejich zákaznický servis (reagují na emaily, berou telefony), nevyrábějí problematická letadla a dokáží zabezpečit odpovídající servis.

Nákup vlastního letadla provází mnoho otázek, na které ne vždy najdete jednoznačnou odpověď

Jaký je vhodný motor, je lepší hornoplošník nebo dolnoplošník, je lepší kompozitové nebo kovové letadlo, která letadla jsou bezpečná apod. Na některé z těchto otázek se pokusím odpovědět, tak jak jsem zatím sesbíral vlastní zkušenosti z asi desetiletého každodenního provozu UL letadel.

Jaký je vhodný letecký motor

V dnešní době se výběr vhodného motoru pro UL letadlo v podstatě zúžil na jediného výrobce, a tím je Rotax. Tyto motory jsou celosvětově nejpoužívanějšími motory a je jimi vybaveno přibližně 80 % ultralehkých nebo LSA letadel na celém světě. Další variantou jsou motory Jabiru australského výrobce, německé motory Hirth, a nebo produkty nováčka na trhu motorů ULPower z Belgie. Tito výrobci však nemají dostatečné servisní zázemí v ČR a není také zatím k dispozici dostatek zkušeností s jejich provozem.

Rotax vyrábí motor 912 UL 80 HP již více jak 30 let a za tuto dobu se podařilo vychytat většinu „dětských nemocí“. Motor je také konstrukčně velmi jednoduchý, a proto je jeho spolehlivost nyní na velmi vysoké úrovní. Druhou, neméně důležitou výhodou je dobrá dostupnost servisu v ČR.

Na výběr je varianta Rotax 912 UL, která má výkon 81 koní, a nebo silnější varianta 912 ULS se 100 koňskými silami. Právě tuto variantu obsahují všechny modely letadel v cenovém přehledu. Nově je od roku 2012 dodáván také motor Rotax 912 iS, který místo karburátorů využívá elektronické vstřikování. S nákupem této varianty bych ale osobně počkal, protože kromě úspory paliva (která je ale i u starších verzí velmi nízká) zase nic tak převratného nepřináší.

Nevýhodou motorů Rotax je jejich vyšší cena, která ale myslím stále obhájí to, že se zkrátka nebudete muset moc starat, zda vám pod kapotou vše správně běží.

Jaká letadla jsou bezpečná

Pokud je vaší hlavní prioritou pro výběr letadla jeho bezpečnost, pak se domnívám, že nejlepší cesta, jak létat v bezpečném letadle je, když ho bude řídit bezpečný pilot.

Tím chci říci, že z hlediska bezpečnosti to není o výběru vhodného letadla, protože všechna letadla v přehledu jsou dostatečně bezpečná pro provoz v rámci svých daných omezení, ale rozhoduje spíše kvalita vašeho výcviku, zachování si respektu k počasí spolu s dodržováním omezení letadla a stálým (a hlavně postupným) sbíráním pilotních zkušeností.

Ostatně z dlouhodobých statistik nehod vyplývá, že to vůbec nejsou letadla, která uvádí piloty do neřešitelných situací, ale posádky samy.

Je lepší letadlo z kompozitových materiálů nebo plechové

Určitě se najde mnoho lidí, kteří mají v této otázce zcela jasno, tak jaksi intuitivně.

V podstatě se zákazníci dělí na typ „jedině plechové letadlo“ a druhý typ „mně je to jedno“.

Ještě jsem snad nepotkal typ člověka s názorem „jedině kompozitové letadlo“. Jaké jsou tedy výhody a nevýhody těchto konstrukčních materiálů?

Kompozitová konstrukce draku letadla nebo křídel vzniká ve formách vrstvením uhlíkové/kevlarové látky a pryskyřice v jednolitý celek. Vznikne tak například polovina trupu jako jeden kus. Odpůrci kompozitové technologie říkají, že v případě i malého poškození části tohoto celku je potřeba vyměnit celé křídlo nebo trup. No, do jisté míry mají pravdu. Tedy ve chvíli, kdy se jedná o opravdu silné destruktivní poškození. Na druhou stranu jsou kompozity vysoce odolné proti nárazu (tvrdé a pružné), takže náraz, který by například kovové křídlo výrazně poničil, zvládne kompozitové třeba jen s oděrkami, které lze jednoduše opravit.

V případě poškození kompozitových dílů v jeho nenosných částech (praskliny, díry) nebo povrchové poškození lze pak tyto části dobře opravovat nanesením vrstvy pryskyřice nebo vhodného tmelu.

Zastánci linie „jedině plechové letadlo“ poukazují na to, že veškeré plechové díly lze vždy roznýtovat a nahradit novými. A další argument je, že prostě plech je plech, je léty prověřený a cítím se v něm bezpečněji, což je víceméně pocitový argument.

Velkou nevýhodou kovové konstrukce je možnost výskytu rzi, která se velmi složitě opravuje, a možnost mikroskopických prasklin například v místech nýtových spojů. Na druhou stranu i kompozitové materiály podléhají časem únavě, zejména na molekulární úrovni a působením UV záření.

Obecně tedy platí, že plechová letadla jsou citlivá na vlhkost a kompozitová zase na sluníčko. Takže nejlépe mít obě stále v hangáru.

Z hlediska náročnosti na výrobu a tedy i výslednou cenu pro zákazníka jsou kompozitové kontrukce výrazně náročnější na kvalitu a postup provedení a tedy mnohem náročnější na čas. Proto jsou kompozitová letadla obecně dražší než ta kovová.

Já osobně jsem typ „mně je to jedno“. Létám s oběma konstrukčními variantami a nepozoruji, že bych měl po stovkách hodin vyhraněnější názor pro jedno nebo druhé řešení.

Rychlost letadla

Není to ani tak vina výrobců jako spíše neinformovaných zákazníků, že se producenti letadel předhání ve svých marketingových materiálech v hodnotách rychlosti letadla. Většinou se tato marketingová rychlost jmenuje cestovní rychlost letadla a v mnoha případech odpovídá horizontálnímu letu s plným výkonem motoru + 10 % smiley.

Takto se ale běžně nelétá a výrobci ji nadsazují jenom proto, že to prostě dělají všichni, a pokud by to nedělali, neinformovaný zákazník by si vybral konkurenční letadlo sice se stejnými (nebo dokonce horšími) parametry, ale s touto marketingovou fintou. Proto ani v našem cenovém přehledu letadel tuto hodnotu neuvádíme.

Skutečnou cestovní rychlost je nejlepší si osobně ověřit při zkušebním letu u prodejce

Určitým vodítkem v našem cenovém přehledu však může být rychlost, kterou výrobce musí prokázat v certifikačním řízení, lze ji tedy ověřit, a tou je takzvaná návrhová obratová rychlost VA, která odpovídá maximální rychlosti letadla, při které plná výchylka kormidel nezpůsobí vyšší přetížení, než na které je letadlo certifikováno. Tato rychlost je běžně také maximální možnou rychlostí při letu v turbulentním prostředí a místem na rychloměru, kde většinou končí zelený oblouk pro normální režim letu.

Zjednodušeně řečeno, pokud má letadlo sice uváděnou cestovní rychlost 220 km/h, ale je certifikováno s maximální návrhovou obratovou rychlost VA 145 km/h, pak byste v podmínkách možné turbulence (tedy většina jarních a letních dnů pod kumulovitou oblačností) tuto rychlost neměli překročit. No a najednou na výlet do Chorvatska neletíte tři hodiny, ale téměř pět hodin.

V našem cenovém přehledu disponuje nejmenší rychlostí VA 140 km/h Skyleader 400 a nejvyšší ROKO NG6.

Hornoplošník nebo dolnoplošník

Hornoplošníky, zejména ty bezvzpěrové, mají výhodu, že je z nich bezproblémový výhled z kabiny dolů pod sebe, což oceníte, když chcete fotografovat nebo se kochat prolétávající krajinou. Už to úplně neplatí, když zatáčíte. Pak naopak křídlo brání ve výhledu do směru zatáčení. Hornoplošníky se obecně také vyznačují vyšší statickou stabilitou za letu. Těžiště letadla je umístěno nízko pod křídlem, a tak se ochotněji samy vracejí do letu bez náklonu a mají mírně lepší chování při pádových rychlostech. Ale toto je víceméně marginální výhoda, protože dolnoplošníky těchto vlastností dosahují dostatečným vzepětím křídla a pro běžné cestovní létání v umístění křídla zas tak velký rozdíl nepocítíte.

Dolnoplošníky mají obecně lepší řiditelnost – lépe a rychleji reagují na křidélka, což je někdy výhoda (i při pádových rychlostech jsou křidélka vysoce účinná) a někdy nevýhoda (při delších rovných letech je potřeba stále letadlo řídit, protože pořád někam zatáčí).

Dolnoplošníky také mnohem více reagují na přízemní efekt, což má opět jednu výhodu – potřebná délka vzletu se zkracuje, a jednu nevýhodu – délka přistání se prodlužuje plachtěním v pádové rychlosti nad dráhou. Tak si pak vyberte smiley.

Jaká letadla se nejvíce prodávala v roce 2014 v ČR

Dalším významným hlediskem při rozhodování, které letadlo je to nejlepší, je kolik se už daných letadel prodalo. Požádali jsme Leteckou amatérskou asociaci, která vede rejstřík UL letadel, o informaci o nově registrovaných letadlech v roce 2014 a níže je výsledek.

Přehled ultralightů prodaných v ČR v roce 2014

Pro větší přehlednost tabulka neobsahuje stavebnice letadel, amatérsky stavěná letadla a letadla, která se nevztahují k našemu přehledu.

Letadlo Prodejce v ČR Prodej
TL 2000 STING TL-Ultralight s.r.o. 5
ROKO NG4/NG6 ROKO Airplanes 5
ALTO TG Direct Fly s.r.o. 3
EV 97 EUROSTAR Evektor-Aerotechnik, a.s. 3
P 2002 SIERRA F AIR, s.r.o. 2
P92 ECHO SUPER F AIR, s.r.o. 2
TL 3000 SIRIUS TL-Ultralight s.r.o. 2
SAMBA XXL DISTAR AIR 2
SAVAGE Zlin Aviation s.r.o. 2
BRISTELL BRM AERO, s.r.o. 2
FM 250 VAMPIRE II FM Design s.r.o. 2
F-100 C FASCINATION FASCINATION a.s. Hosín 1
JA-600 "SKYLEADER 600" JIHLAVAN airplanes, s.r.o. 1
KP-2U SKYLEADER 400 JIHLAVAN airplanes, s.r.o. 1
SKYLANE Petr Lonský - AirLony 1
LEGEND 540 AEROPILOT s.r.o. 1
P 96 GOLF F AIR, s.r.o. 1
TL 96 STAR TL-Ultralight s.r.o. 1
SHARK SHARK.AERO s.r.o. 1
SPORTSTAR Evektor-Aerotechnik, a.s. 1
PIPISTREL TAURUS 503 nemá v ČR prodejce 1

Další parametr, který je uveden v cenovém přehledu u všech UL letadel, je celkový počet vyprodukovaných kusů v roce 2014. Tedy jak letadla prodaná v ČR, tak i ta, která si zakoupili majitelé po celém světě. Tento údaj nám poskytli sami prodejci a není v našich silách ho ověřit.

Zajímavé postřehy při pohledu na cenový přehled

Nejdražší letadlo v přehledu je speciál – TL Stream za 2 478 000 Kč. Naopak nejlevnějším letadlem je ALTO 912 TG za 1 353 000 Kč + 21 % DPH.

Pokud chcete letadlo s nejkratší zárukou, pak to bude výrobce TL-Ultralight, který poskytuje záruku 24 měsíců nebo 100 letových hodin. Nejlehčí letadlo v přehledu je Skylane s 269 kg a nejvyšší obratovou rychlost má ROKO NG6, 187 km/h.

Někteří výrobci v přehledu nejsou

Nutno uvést na závěr, že jsme oslovili do přehledu i výrobce, které nakonec v přehledu letadel nenaleznete.

Z těch významnějších to dopadlo následovně. Flying Machines – zde jsme moc nepochodili, protože telefonní čísla uvedená na stránkách byla odpojená a na dvojí oslovení emailem jsme neobdrželi žádnou odpověď. Zástupce Evektor-Aerotechnik telefonicky přislíbil data zaslat, ale ani po druhé urgenci emailem jsme data do uzávěrky neobdrželi. Výrobce Atec nám poslal vyjádření, že nechce být s letadlem Zephyr v přehledu uveden. Výrobce BRM Aero účast odmítnul, protože nemá zájem zveřejňovat svoje ceny podobným způsobem a dává přednost osobním jednáním se zákazníky.

Všichni v přehledu uvedení výrobci zareagovali pohotově a data do přehledu obratem zaslali. A za odvahu jít takto s kůží na trh jim musím vyslovit své hluboké uznání.

Cenový přehled ultralehkých letadel ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Celkový počet letadel chybí

26.10.2015 v 5:19 PetrS

Ve článku je inzerován také celkový počet vyprodukovaných letadel za rok 2014 - tento údaj ale v přehledu není - je tam jen počet prodaných kusů v ČR

Odpovědět

RE: Celkový počet letadel chybí

26.10.2015 v 9:26 Adam Zuska

Petře S, tento údaj najdete u "profilu" každého z letadel, viz třeba http://www.aeroweb.cz/cenovy-prehled-ul-letadel/tl-stream

Odpovědět

jabka a hrusky

26.10.2015 v 14:14 Slava

Martine hezky clanek, ale obalka obratu a obalka poryvu neni stejna tutiz Va obratova rychlost - nemá nic spolecneho s maximalni rychlosti v turbulenci - konec zeleneho oblouku na rychlomeru. U mnoha letadel - třeba Dynamic, jsou strasne daleko od sebe!!! Navíc nemam zkusenost dolno a horno plosnik ze by jinak reagovali na kridelka. To je dano spis velikosti kridelek ev vychylkou.

Odpovědět

FM

26.10.2015 v 15:34 Roman

Martine a kdeze su tie emaily ktore si mi posielal? info@flyingmachines.cz funguje bez problemov. Nevadi. Aj tak by si dostal odpoved ako od BRM.

Odpovědět

Zajimave

26.10.2015 v 18:22 Ruprecht

Ten prehled je bohuzel nekompletni, skoda. Zajimave udaje.. Napr obratova rychlost Streamu. 170kmh u letadla co ma litat 300..hodne odvazne, prvni majitel bude neco jako gagarin.. Nebo sirius. Kapitola sama pro sebe. Bohuzel uz tady nikdo nenapise ze u "letadla" za 3 mil se musi menit motorovy loze po 300h!! za 80tis a musite mit vlastni tovarnu na pridaky. Uroven zpracovani by mela bejt dalsi kolonka. Zajimavy by byl pocet smrtelnych nehod na vyrobce..

Odpovědět

Udrzovat aktualni

26.10.2015 v 18:46 Luke

Vyborny clanek. Usetri pripadnym zajemcum o nova UL par hodin samostudia. Diky taky za novou kategorii "Cenovy prehled UL". Bylo by fajn udrzovat tyto data dlouhodobe aktualni i kdyz chapu, ze to as neni snadne. Trochu mne mrzi pristup nekterych vyrobcu, jako treba Atec nebo Evektor. Nektere www vyrobcu nejsou zrovna bohate na informace pro vseobecne srovnani a takovy clanek vypada jako dobra prilezitost. Parada, diky moc, davam jednicku.

Odpovědět

RE: jabka a hrusky

26.10.2015 v 19:06 Martin Kuba

Slávo děkuji. Máš pravdu, že V(NO) a V(A) nejsou vždy to samé, ale existuje mezi nimi korelace. Pokud tě napadne lepší charakteristika letadla podle V(A), tak ji moc prosím zde uveď, aby bylo jasnější, co to pro dané letadlo znamená. A ke křidélkám - ano plocha je samozřejmě také důležitá, ale přece obecně platí, že křidélka na hormoplošníku musí vytvořit mnohem větší vztlak/úbytekvztlaku, aby otočili letadlem, které má těžiště nízko pod křídlem, než např. středoplošník. A když vytváří větší vztlak, vytváří zároveň větší odpor a tedy obecně, aby byly účinné musí být obtékány rychleji. Že si toho nevšimne pilot je jenom dobře :-)

Odpovědět

RE: RE: jabka a hrusky

26.10.2015 v 22:05 Tomáš

No, nevím nevím Martine, já mám zrovna Faetu s Va 160 km/h a Vno 227km/h takže podle Tvé tabulky mírné podprůměrné letadlo, přitom reálná cestovka na 60% výkonu je cca 220km/h CAS. U Dynamica je tento rozdíl ještě větší, takže o korelaci bych tu moc nehovořil. A oproti tomu NG6 ti vychází jako brus, ale v reálu mírně řečeno moc nelétá. A navíc jakou rychlost porovnáváš IAS, CAS nebo TAS. Nápad máš dobrý, jen by to chtělo dotáhnout do konce, tedy pokud to neměl být jen PR článek.

Odpovědět

RE: RE: RE: jabka a hrusky (to Tomáš)

26.10.2015 v 23:21 Martin Kuba

Tome, určitě ti musím dát za pravdu. Rychlosti jednotlivých UL letadel jsou ta nejvíce diskutabilní hodnota, když ji řešíme tady u počítače. Chce to prostě do toho letadla sednout a proletět se, získat osobní zkušenost. Dlouho jsem zvažoval, jestli uvést v přehledu alespoň nějakou rychlost a ta V(A) mi připadala nejméně problematická a nejvíce ověřená. Nakonec jsem ji tedy do přehledu dal i s tím rizikem, že mě tady postupně rozeberete po kouskách, podle toho, ke kterým letadlům má kdo nejblíže :-))) P.S. rychlosti jsou IAS - hodnota, kterou ukazuje rychloměr (a pro účely certifikace hodnota na hladině moře a tedy platí IAS = TAS).

Odpovědět

Rychlosti

27.10.2015 v 12:58 Radek

Jedno upřesnění k rychlostem: VA je daná aerodynamikou letadla a je to v podstatě pádová rychlost na maximálním kladném násobku zatížení. A protože všechny UL v přehledu mají max. kladný násobek +4, pak je jejich VA dvojnásobkem pádové rychlosti v čisté konfiguraci. Omezení rychlosti letu v turbulenci (tj. konec zeleného oblouku na rychloměru, Vno) vychází z takové rychlosti letu, při které letoun snese zatížení od svislého poryvu 15 m/s. Podle německého stavebního předpisu, hojně pro česká UL používaného, nesmí být Vno nižší než VA, ale zároveň musí být alespoň 0,9-násobkem maximální vodorovné rychlosti při max. trvalém výkonu motoru (označováno Vh) . U pomalých letadel je vyšší VA, u výkonných 0,9*Vh. Je už pak na výrobci jestli raději Vno omezí více, případně zaokrouhlí dolů na nějakou sympatickou hodnotu.

Odpovědět

hmotnost, stoupavost

27.10.2015 v 14:15 Cid

Některé zde uvedené UL letouny Dynamic, Skylane z článku mají navíc i velice zajímavé parametry (stoupavost, rychlost, spotřebu atd.) při vlekání velkých větroňů atd.Čeští výrobci se soustředí především na zahraniční zákazníky(trh) a zde v ČR až tak neprodávají(spíše okrajově).Hmotnost UL letounů je také důležitá.Rozdíl hmotnosti u některých dvoumístných letounů je až 70kg (a více,co si budeme povídat-realita je i horší po navěšení dodatečně všeho možného)!!!A to už je pak někdy znát.

Odpovědět

CO JE VLASTNE ULTRALAJT- ZAMYSLENIE

28.10.2015 v 18:43 Fero

Nechcem byt hnidopich, lietam UL kategoriu, sam UL vlastnim. Akokolvek,pocitajme: 303kg /prazdna hmotnost/ + 2x 80kg /dvaja normalni, nahi a bosi piloti/ + 14 kg /20 l Benzinu/ je 477kg, teda uz som vo vzduchu nelegalne. S plnymi nadrzami, bez batoziny a topanok 527kg. Ako jednosedadlovka OK. Niekdo povie, OK, mame ELZU, na SK do 600 kg. Nepovedal vsak celu pravdu, ta ELZA, resp. 600 kg na SK nie je nic ine, ako pismeno "c" Prílohy II nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady (ES) č. 216/2008 z 20. februára 2008 V tom pismene c sa /ako aj v nasej SK legislative/ hovori, ze aspoň 51% na tychto erach zostrojili amatéri alebo nezisková organizácia amatérov na svoje vlastné účely a bez akéhokoľvek obchodného zámeru. Toto ponecham bez komentara. Podme dalej, sme v kategorii UL- /pismeno "e" Anexu. Tam sa hovori, ze okrem tych 472,5 kg /bavime sa o dvojsedadlovke so zachrannym systemom/ padovka nepresahuje 35 uzlov kalibrovanej rýchlosti letu (CAS). Urcite sa najde kontrukter, ktorý mi vysvetli, za pouzitia akych klapiek alebo cohosi zazracneho sa da znižiť padovka z 85 km/h na 65 km/h. Hovorim tu o each, kde sa tvrdi, ze V(A) je 170 km, teda padovka v cistej konfiguracii musí nutne byt okolo 85 km/h. Nehovorim o ere, kde sa tvrdi, ze V(A)je dokonca vyssia. Musime, sa zmierit s tym, ze v EU lietame legalne len podla Prílohy II nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady (ES) č. 216/2008 z 20. februára 2008. Ine nebude, rovnako ako nebude Europske LSA. To su prosi silni hraci. Napriklad Francuzko. Preco to tak je a asi aj ostane je ina kapitola. Celym prispevkom som chcel len povedat, ze vyvoj sa ubral uplne inycm smerom ako bola povodna myslienka /za UL/. Modre nebo, Letu zdar.

Odpovědět

"smrtelné nehody na výrobce"

06.01.2016 v 9:41 Luděk

Ruprecht: To mi přijde jako úplně zcestné, uvádět počet smrtelných nehod na výrobce. 99% leteckých nehod je způsobené chybou pilota. Tohle prostě nemůžete generalizovat.

Odpovědět

Plech kontra laminát

19.11.2016 v 15:54 VlaPik

Když jsme s kolegou vybírali ultralajt, tak jsem chtěl plechový, neboť jsem byl spolumajitelem firmy na GO L-13. Nejtenší plech na L-13 je 0,8mm. Na Ul se používají plechy 0,4 mm, tedy jako by staniol. Viděl jsem na LD v LKOT Sovu, která stála na slunci a měla na křídlech namalované invazní pruhy. Takové boule jsem ještě neviděl. Dále, drak snýtovaného letadla musíte po 600 hodinách generálkovat,v nejlepším případě přenýtovat. Laminát nikoliv. Tvrzení, že laminát je ovlivňován UV zářením je správné. V ČR létají laminátové větroně vyrobené před padesáti lety a jejich pevnost nevykazuje změny. A to jsou za letu vystaveny silnému UV záření. Nevýhody laminátů jsou několikeré: při nárazu se křídlo napruží a pak zvýší kinetickou energii. U plecháče dojde k postupnému borcení a k snižování energie. Celosvětový trend je využití laminátů (Cirrus 22SRT) B-777 a tak podobně. Pokrok nelze zastavit. VlaPik

Odpovědět

Přidat komentář