FOTO: Den otevřených dveří a slet Trenérů na Točné

22.10.2024

Každou druhou sobotu v měsíci se hangár na letišti Točná nedaleko Prahy otevře návštěvníkům. Děje se tak od března do prosince. Redakce Aerowebu se vyrazila podívat nejen na letadla, ale i na slet Trenérů, který se na Točné konal.

V místním muzeu je možno shlédnout zajímavé exponáty, ať už se jedná např. o nepřehlédnutelnou stříbrnou Lockheed Electra L-10A, Avia BH-1 a BH-5, v Evropě jediný letuschopný Waco YKS-6, uzpůsobený k transportu nemocných a zraněných, či North American AT-6C Harvard, který se předvedl v letové ukázce.

North American AT-6C Harvard (Zdroj: Ilja Petřík)

V expozici lze obdivovat také dva Zlíny, a to Z-526 a Zlín C-305 (jde o vojenskou verzi Zlínu Z-326 a je jedním z pouhých 10 vyrobených kusů).

Na letištní ploše bylo k vidění Trenérů mnohem více. Ve spolupráci se spolkem Slet československých letadel se totiž konal jejich třetí slet. Tato legendární letadla se objevují na obloze od r. 1947 (Z-26), poslední stroj byl vyroben v r. 1974 (Z-726). V roce 2022 u příležitosti 75. výročí řady Zlín Z-26 vznikla skupina Trenér box, tvořená čtyřmi letouny Z-526, která se na Točné předvedla na obloze také. Nechyběla ani legendární příbramská stopětka, Zlín Z-126. Jedná se o vůbec nejstarší létající i dochovaný Trenér na světě. Jeho drak byl vyroben v r. 1950.

Zlín Z-126 (Zdroj: Ilja Petřík)

Již tradičně byli na místě také Čeští RAFáci a já se zeptala jednoho z nich, Ing. Josefa „Joeho“ Vochyána, Ph.D. (mimo jiné též pilota ULL) na to, proč?

„Spolupracujeme s kluky z Točné už delší dobu. Tak trochu je to spojené s letounem Hawker Hurricane Mk.II, který zde byl. Jedním z pilotů, co na tomto stroji létali, byl i Karel Kuttelwascher, jehož rodinu znám. Postupně jsme začali společně připomínat jednotlivé letce RAF.“

„Téma válečných pilotů se dotýká každého. Může to být třeba i místem narození jednotlivců, kdy téměř každý má ve svém okolí rodiště nějakého letce (mapku a rozcestník lze najít na stránkách RAFáků). Poměrně často dostáváme dotazy na konkrétní jména, ať už od příbuzných, nebo od lidí, kteří zjistili, že se v jejich obci někdo takový narodil a chtějí vědět víc. Rádi tyto informace zprostředkováváme, je to pro nás srdeční záležitost,“ dodává Vochyán.

„Chceme být především inspirací pro mládež a na příkladech jednotlivých osobností jim přiblížit důležité charakterové a morální rysy, jako je čest, vlastenectví, odvaha… Neustále doplňujeme web, aby byl co nejkvalitnějším zdrojem informací, pořádáme přednášky, besedy a výstavy, iniciujeme vznik pamětních desek, píšeme články a knihy.“

Ing. Josef „Joe“ Vochyán, Ph.D. v expozici Českých RAFáků (Zdroj: Ilja Petřík)

Jak Vy sám jste se k RAFákům dostal?

„Nějak to vyrostlo samo. Kdysi jsem stavěl modely letadel, ale postupně jsem zjistil, že vše je spíš o lidech kolem letadel, než o strojích samotných. Jak jsem zjišťoval o letcích víc a víc, moje úcta a fascinace rostla. Zjistil jsem, že toho dokázali spoustu a hlavně, že vše je postavené na hodnotách a ideálech. Podíváte-li se např. na prvorepublikovou vojenskou přísahu, je v ní schováno velmi mnoho – že člověk by se měl snažit být charakterní, rovný, a že má nejenom práva, ale i povinnosti. Měl by se chovat správně, nežít jen pro sebe. To se prolíná každým životním příběhem válečných aviatiků. Někteří jsou známí více, jiní méně, a mně přijde zajímavé objevovat osudy těch méně známých. Je v nich spousta příběhů o smůle nebo naopak o obrovském štěstí a vůli. To je, myslím si, velmi inspirující – protože na čem ukážete lépe hodnoty, než na konkrétních příkladech?“

Prohlédnout si vystavená letadla, v případě dobrého počasí shlédnout i letové ukázky, nebo se setkat s nadšenci z řad Českých RAFáků můžete na dalším Dni otevřených dveří již 16. 11. 2024 mezi 13–18 h.

Autor fotografií: Ilja Petřík

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář