Vstupní prohlídka pro získání medicalu třídy 1

09.10.2024

Získání Průkazu zdravotní způsobilosti leteckého personálu 1. třídy je zpravidla první krok každého zájemce o kariéru obchodního/dopravního pilota. Absolvování vstupní prohlídky na Ústavu leteckého zdravotnictví v Praze (ÚLZ) v minulých letech působilo obavy z rozsahu vyšetření a požadavků, které tam jsou na adepty kladeny. Náš čtenář Martin Samek si vzal za cíl rozptýlit tyto obavy na základě zkušeností se vstupní prohlídkou v roce 2024.

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Zdroj: Bristol Groundschool)

Před prohlídkou

Objednat se na vstupní prohlídku je nutné telefonicky v pracovní době přijímající kanceláře pro letecký personál. Telefonický kontakt a pracovní dobu naleznete na webu ÚLZ. Dostanete základní pokyny kdy přijít a co si s sebou přinést. V létě 2024 byla objednací lhůta cca tři měsíce. Je ale možné, že to bylo způsobeno obdobím prázdnin a v jiných měsících bude kratší. Každopádně s tím raději počítejte, zejména hlásíte-li se na vysokou školu a studijní program Profesionální pilot, kde je získání třídy 1 podmínkou připuštění k přijímací zkoušce.

V období před prohlídkou doporučuji prověřit si, že máte v pořádku chrup, krevní tlak, krevní obraz, cukr, cholesterol a dále pak máte v pořádku zrak a brýle, pokud je nosíte. Předejdete tak překvapení při vstupní prohlídce. To platí zejména pokud vám stejně jako mne bylo dvacet let už před hodně dlouhou dobou. Léčíte-li se např. s vysokým krevním tlakem, tak si s sebou vezměte zprávu z poslední kontroly.

Před samotnou prohlídkou doporučuji zdržet se konzumace sladkých nebo tučných jídel a nadměrného množství alkoholu. Přijďte odpočatí, dostatečně vyspalí a na lačno, protože první co absolvujete po vyřízení výstupních formalit je odběr krve a moči v laboratoři. Mimopražským bych asi doporučil zajistit si nocleh v Praze, protože vstávání velmi brzy ráno a cesta do Prahy vám energie nepřidá. Cestu si naplánujte tak, abyste byli před 7:00 na chodbě před přijímací kanceláři v přízemí ÚLZ. S sebou si nezapomeňte vzít:

  • peníze na platbu v hotovosti (v srpnu 2024 stála prohlídka 11 975 Kč),
  • občanský průkaz,
  • výpis ze zdravotní dokumentace od praktického lékaře,
  • zprávu z odborné ambulance, pokud někam docházíte,
  • přesné názvy léků a jejich dávkování, pokud nějaké berete,
  • stávající průkaz zdravotní způsobilosti, pokud již nějaký vlastníte,
  • papírové desky A4 (budete sbírat zprávy z vyšetření),
  • svačinu a pití,
  • pohodlné oblečení (budete se svlékat a oblékat, zouvat).

Vstupní prohlídka

Na chodbě si vyplníte formulář žádosti o vstupní prohlídku třídy 1 (tiskopis je k dispozici). Můžete si ho stáhnout ze stránek ÚCL a v předstihu vytisknout a vyplnit doma. Ušetříte tak nějaký čas. S paní v přijímací kanceláři zkontrolujete všechny náležitosti, zaplatíte a dostanete seznam vyšetření, které je nutné absolvovat. V seznamu jsou uvedeny doporučené časy vyšetření a patro a číslo dveří, kde příslušnou ambulanci najdete. Pořadí je jen doporučené. Začíná se odběrem krve a moči. Neurologie a EEG musí předcházet Psychologii/Psychiatrii, oční doporučuji až jako předposlední a internou se končí.

ÚLZ je i zdravotnickým zařízením pro veřejnost. Po osmé hodině se začnou chodby plnit lidmi čekajícími na jednotlivé ambulance. Jako létající personál máte všude samozřejmě přednost, ale vždy budete nějakou dobu čekat než vyřídí pacienta před vámi. Doporučuji co nejvíce rychlých vyšetření absolvovat mezi 7 a 8 hodinou. Mezi rychlá vyšetření spadá chirurgie, RTG hrudníku, spirometrie, EKG, zubní. Ty které zaberou více času jsou Neurologie/EEG, Psychologie/Psychiatrie, Oční, ORL/Audiometrie. U EEG je možné si domluvit čas vyšetření a mezitím oběhnout něco jiného. Sestra vám zavolá na mobil až vyšetří pacienta před vámi. Výsledky z laboratoře je dobré vyzvednou ještě před polední pauzou odběrové ordinace. Po úspěšném absolvování všech vyšetření dorazíte zpět do přijímací kanceláře a po krátkém pohovoru s leteckým lékařem vám bude vystaven průkaz způsobilosti.

Popis jednotlivých vyšetření

  1. Odběr krve a moči - běžný odběr krve (Hematologie, Základní biochemie, Diabetologie, Lipidový metabolismus). Součástí je odběr moči a test na drogy, tak pozor ať na vás něco nevyplave.
  2. RTG hrudníku - rychlá záležitost, do půli těla se postavíte před rentgen a snímek putuje do systému.
  3. EKG - lehnete si a sestra vám natočí EKG, zprávu od praktika a případné další zprávy naskenuje do systému.
  4. Chirurgie - svléknete se do spodního prádla, zváží vás a změří výšku, předvedete předklon, stoj na jedné noze, u mužů prohlídka varlat a šourku.
  5. Spirometrie - budete dýchat do měřícího přístroje, dva nádechy a výdechy jsou normální a pak jeden hluboký nádech a dlouhý hluboký výdech,
  6. ORL/Audiometrie - prohlídka krk, nos, uši, pak následuje v akustické komoře poslech tichých tónů o různých frekvencích do sluchátek, když slyšíte zvuk, tak stisknete tlačítko.
  7. Neurologie/EEG - začíná se vyšetřením EEG (trvá 20 minut) na hlavu dostanete čepici s elektrodami a hlavu budete mít od gelu, krátké vlasy jsou výhodou. Ležíte střídavě se zavřenýma/otevřenýma očima, v druhé části pak na vás bliká stroboskop o různé frekvenci. To není moc příjemné. Pak následuje vyšetření neurologem - zkouška reflexů, sáhnout na nos, položit patu na koleno, předklon.
  8. Zubní - rychlá prohlídka chrupu a zdokumentování.
  9. Psychologie/Psychiatrie - v minulosti velmi obávaná část vstupní prohlídky, která byla opředena tajemstvím, pochybnostmi o smyslu testů a jejich nadbytečnosti vůči platné legislativě. Zde patrně došlo k největší změně a nutno říct, že pro piloty ke změně k lepšímu. V mém případě se vyšetření skládalo z vyplnění tří papírových dotazníků, počítačového dotazníku, který obsahuje cca 250 otázek na stanovení psychologického profilu a pohovoru s psychologem. Toť vše. Hotovo odchod. Je možné, že na základě vašich průběžných výsledků mohou být zařazeny další testy o kterých se psalo v minulosti. V mém případě nic takového nenastalo. Ještě před cca dvěma lety byl součástí vyšetření test spočívající ve vyhledávání kombinací písmen a čísel v tabulce na základě poslechu nebo čtení z obrazovky.
  10. Oční - je důležité mít správné brýle, pokud je nosíte. Vyšetření zahrnuje běžný test čtení na dálku a na blízko, test prostorového vidění, test barvocitu (barevné tečky), foukání do oka (nepříjemné). Pak následuje vyšetření šerosleposti a periferního vidění (s brýlemi a bez, každé oko zvlášť).
  11. Interna - krevní tlak, shrnutí výsledků jednotlivých vyšetření. Pokud je vše v pořádku, tak vás odešlou zpět do přijímací kanceláře.

 

Lze očekávat, že pokud na některém vyšetření budete mít nestandardní nález, tak se vyšetření protáhne a případně bude zařazeno nějaké další ke zpřesnění zdravotního stavu. Na základě své zkušenosti musím říct, že personál ÚLZ, se kterým jsem měl možnost se setkat, byl velmi vstřícný, ochotný a milý a byla zjevná snaha, aby člověk regulérně uspěl. Není nutné přistupovat ke vstupní prohlídce na ÚLZ s obavami nebo vážit cestu na kliniku do Vídně. Zdravotní požadavky na letecký personál jsou dány dokumentem Part-MED, Nařízení Komise (EU) č. 1178/2011. Obsah nařízení je k dispozici v podobě dokumentu Easy Access Rules for Medical Requirements na webu EASA, kde lze v přehledné formě vyhledat jednotlivé požadavky na krevní tlak, dioptrie atp. Pokud máte pochybnosti, zda váš zdravotní stav může vyhovět, tak se obraťte přímo na příslušnou ambulanci ÚLZ nebo konzultujte váš zdravotní stav s některým z AME.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář