USAF má první eVTOL stroj od Archeru

20.08.2024

Americké letectvo (USAF) dostalo první eVTOL stroj Midnight od společnosti Archer, které si objednalo minulý srpen. Piloti nyní budou hledat využitelnost tohoto typu letadel v armádním sektoru.

Americký voják sledující stroj Midnight během jednoho z prvních testů
Americký voják sledující stroj Midnight během jednoho z prvních testů (Zdroj: Archer Aviation)

Jaký může mít eVTOL stroj využitelnost při vojenských misích? Tuto otázku si minulý rok položilo americké letectvo a následně rozdalo několika výrobcům těchto letounů zakázky na stamiliony dolarů. Jednou z těchto firem je i Archer Aviation se svým strojem Midnight. Toho si USAF objednal šest strojů za 142 milionů dolarů (3,2 miliardy korun) a v pondělí si převzal první z nich.

„Archerův Midnight má potenciál značně vylepšit naše operační možnosti,“ uvedl ke smlouvě plk. Elliott Leigh, obchodní ředitel letectva a šéf AFWERX, inovačního centra letectva, které smlouvu s Archerem podepsalo. Před spuštěním letových testů bylo třeba získat ještě souhlas ministerstva obrany. Úřad ale osvědčení stihl vydat už v červenci a testům tak nic nebrání. Americké letectvo je tak prvním subjektem, který dostalo hotový stroj. Podle Archeru letectvo už stačilo provést simulace medical, cargo a ISR (průzkum a špionáž) letů.

Letoun Midnight v celé své kráse (Zdroj: Archer Aviation)

 

 

„Společně (s armádou, pozn. red.) je naším cílem prokázat potenciál Midnightu a zajistit, že Spojené státy pokračují ve své dominanci s nejpokročilejší technologií na světě,“ nechal se slyšet zakladatel a šéf Archeru Adam Goldstein.  

Archer Midnight je schopen pojmout až čtyři osoby (3+pilot) na misích s doletem 20-50 mil (32-80 km) při maximální rychlosti (cca. 241 km/h). Objednávky na tyto stroje už podaly menší aerolinky a charterové společnosti, které je hodlají využívat na městské lety, které dnes zajišťují helikoptéry.

Jeden z několika konkurentů Midnightu, Joby od Joby Aviation (Zdroj: Joba Aviation)

 

Jak už bylo zmíněno, Archer není jediná firma, kterou armáda oslovila. Joby Aviation má svůj multimilionový kontrakt na dodávku devítí strojů, přičemž jeden už stačila firma doručit na konci minulého roku. S USAF blízce spolupracuje také Beta Technologies, která už měla předvést několik „real-world“ misí.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

VTOL stroje


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář