Letecké závody v Renu se přesunou do Nového Mexika

29.05.2024

S oblíbenými americkými leteckými závody National Championship Air Races (NCAR) v Renu to po oznámení konce v září 2023 vypadalo bledě, příští rok se vrátí. Pořadatelé oznámili, že se jim podařilo najít novou lokaci.

Fotografie z leteckých závodu v Renu v roce 2021
Fotografie z leteckých závodu v Renu v roce 2021 (Zdroj: Mark Loper)

Důvodem pro konec závodů v Renu na podzim 2023 byl prostý - ačkoliv je nevadská poušť velká, tamní letiště Reno-Stead Airport (KRTS) už zkrátka nedokázalo držet krok s rostoucí popularitou závodů. Letiště vzniklo během druhé světové války, poprvé se nad ním pak závodilo v roce 1962. Po 60 letech tak už zkrátka malé regionální letiště pro armádu a GA letectví už přestalo stačit a závodní asociace RARA se musela začít poohlížet po nové lokaci.

A ta se nakonec našla. Závody se přesunou ze západu USA na Jih, do Roswellu v Novém Mexiku. Malé městečko je známé tzv. Rosswellským incidentem, kdy obyvatelé v roce 1947 pozorovali nehodu neidentifikovatelného létajícího objektu (UFO), který tvarem připomínal létající talíř. Dnes už se ví, že to byl balón amerického letectva, které mělo okolo Roswellu hned několik základen, to ovšem nezabránilo konspiračním teoretikům, fanouškům sci-fi (a v neposlední řadě i samotnému městu) udělat z Roswellu svatostánek UFO a mimozemšťanů.

„Jsme nadšení, že můžeme přinést uznávanou tradici závodění do Roswellu,“ uvedl šéf RARA Fred Telling. „Věříme (Roswellu), že mají jak nadšení, tak zdroje k rozšíření budoucnosti našich závodů pro další generace.“

Letiště v Roswellu mívalo až sedm ranvejí (Zdroj: Airfields-Freeman)

 

Organizace vyhlásila soutěž o novou lokaci už v dubnu 2023 a přihlásilo se do ní 38 obcí. Z nich bylo do dalšího kola vybráno 11, finální návrh pak podalo 6 z ních. Organizátoři následně každou lokaci navštívili a zkoumali jejich reálné možnosti. Konkrétně se zaměřili na dostatek parkovacích ploch, schopnost pojmout velké davy návštěvníků a také možné rozložení samotného závodiště. Závěrečnou trojici finalistů pak krom Roswellu tvořili města Casper ve Wyomingu a Pueblo v Coloradu.

„Vědět, že Roswell bude budoucím domovem NCAR je privilegium a čest,“ uvedl Mike Espiritu, šéf Roswell-Chaves County Economic Development Corporation, neziskové organizace, která má za cíl podporovat business v tomto okresu. „Že událost přistála v Roswellu je výsledkem spolupráce a podpory regionu, který pracoval poslední rok v přetvoření snu v realitu. Věříme, že dokážeme událost v následujících letech zvětšit.“ 

Dnes slouží letiště hlavně jako „pohřebiště“ vyřazených dopravních letadel (Zdroj: Airline Geeks)

 

Vítězné Roswell Air Center (KROW) se nachází 8 kilometrů od středu města a vzniklo na základech letecké základny Roswell Army Airfield (později Walker Air Force Base). Za války sloužilo jako výcvikové místo posádek bombardérů B-29 Superfortress, během Studené války pak bylo největší základnou Strategického vzdušného velení (SAC). Stavěno cíleně jako obrovské, letiště mívalo hned sedm ranvejí (dnes má už jen dvě). I kvůli tomu je známo jako „hřbitov“ vyřazených letadel. Své poslední místo odpočinku tu nalezly stroje jako Boeing 767, MD-80, ale i Lockheed JetStar, který patřil Elvisi Presleymu. 14. října 2012 bylo letiště součástí světového rekordu, jelikož zde provedl Felix Baumgartner svůj historický skok ze stratosféry.

I po přesunutí závodů do Nového Mexika ale Reno zůstane důležitým místem pro milovníky létání. Zůstávají zde totiž neméně populární Reno Air Show, které 4.-6. října letošního roku oslaví 60 let.

Zdroj článku: FLYING/RARA

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář