Iniciativa Make in India posiluje, v zemi se budou vyrábět vrtulníky H125

09.02.2024

Společnost Airbus Helicopters zveřejnila informaci, že bude v rámci posílení iniciativy Make in India spolupracovat s koncernem Tata Group. Ta by měla v Indii zřídit montážní linku FAL, jež bude produkovat jednomotorové vrtulníky H125. První stroje prý budou k dispozici v roce 2026 a poslouží jak pro domácí účely, tak pro vývoz.

Výrobní linka pro UH-72 Lakota a H125 ve státě Mississippi. Podobná nyní bude i v Indii
Výrobní linka pro UH-72 Lakota a H125 ve státě Mississippi. Podobná nyní bude i v Indii (Zdroj: Airbus)

Airbus Helicopters a Tata Group oznámily informaci, že se zavázaly k partnerství, jež posílí iniciativu Make in India. Učinily tak během státní návštěvy francouzského prezidenta Emmanula Macrona, který v asijské zemi strávil dva dny.

V Indii tak vznikne montážní linka FAL, která bude vyrábět vrtulníky. A to především modely H125, jež poslouží nejen potřebám státu. Některé kusy budou určeny i pro vývoz.

Zástupce spoelčnosti Airbus a Tata Group po podpisu smlouvy (Zdroj: Airbus)

 

Indická linka bude historicky první montážní linkou, již v Indii zřídí soukromý sektor. Navíc by měla pomoci programu indické vlády s názvem AatmaNirbhar Bharat, který se snaží o to, aby země byla svépomocná.

Linka se bude stavět asi rok a s její výstavbou se začne po podpisu smlouvy mezi oběma koncerny. Zaměstnanci FAL budou provádět hlavně kompletaci podsestavy konstrukce, integraci avioniky nebo instalaci elektrických a hydraulických obvodů. První vrtulníky H125, jež mají hodně rozmanité využití, prý budou k dispozici v roce 2026.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vrtulníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář