Kodaňské letiště má nového ředitele, tentokrát už permanentně

12.12.2023

Kodaňské letiště bude řídit jako generální ředitel Christian Poulsen, tentokrát už permanentně. Funkci vykonával již od konce září, kdy tehdejší ředitel Thomas Woldbye přijal pozici na letišti v londýnském Heathrow.

Christian Poulsen bude vykonávat funkci ředitele kodaňského letiště, jmenován byl do funkce tentokrát již permanentně.
Christian Poulsen bude vykonávat funkci ředitele kodaňského letiště, jmenován byl do funkce tentokrát již permanentně. (Zdroj: CPH)

"Christian Poulsen má vše, co je k výkonu této funkce potřeba," uvedl předseda představenstva letiště v Kodani Lars Nørby Johansen. "Má kontakty u letekých společností a na letišti působil již předtím, takže ho dobře zná. Zároveň je také schopným vedoucím, který dokáže zajistit, aby letiště pokračovalo ve vývoji a drželo si dynamiku."

Poulsen na letišti v dánské metropoli pracuje již 14 let a čtyři roky zastával funkci provozního ředitele. "Těším se, že budu moci využít získaný přehled a zkušenosti z let strávených na letišti k jeho dalšímu rozvoji," uvedl Poulsen ke svému jmenování. 

Kodaňské letiště čeká několik klíčových modernizací. Půjde například o výstavbu terminálu číslo 3, který bude mít větší otevřenou plochu pro cestující a novou halu pro odbavení zavazadel. Začátkem tohoto měsíce také dánská vláda schválila zákon, který umožní letišti lépe využívat stávající plochy a přizpůsobit se novým typům letadel. Díky tomu bude moci posunout jednu z přistávacích drah směrem k Øresundu, čímž vznikne prostor pro nové stojánky pro moderní letadla s nižší spotřebou paliva.

Tato iniciativa přichází v době, kdy se kodaňské letiště stejně jako většina dalších stále zotavuje po celosvětové pandemii. Podle posledních údajů v říjnu 2023 letištěm prošlo přes 2,5 milionu cestujících, což představuje meziroční 12% nárůst.

V současné zimní sezoně letiště nabízí celkem 228 přímých linek, tedy o osm více než loni a o jednu více než v roce 2019. Mezi nedávné úspěchy patří návrat SAS do Bangkoku po desetileté absenci nebo zahájení nové linky Etihad Airways z Abú Zabí.

S novinkami přišel také nízkonákladový dopravce Wizz Air, který otevřel linku do gruzínského Kutaisi a polských Katovic. Ryanair pak přidal nové linky do pařížského Beauvais a polského Modlinu. Dvě letadla pak bude mít Ryanair v Kodani bázovaná. Stane se tak poprvé po osmi letech, kdy irský dopravce hub v dánském hlavním městě uzavřel.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář