Moře vyplavilo velrybu kousek od přistávací dráhy, možná omezí provoz

01.12.2023

V americkém státě Washington došlo k hodně nečekané události. Tichý oceán vyplavil na pláž Copalis Beach mrtvolu velryby, která skončila kousek od přistávací dráhy místního letiště. Aby se mohla mršina přirozeně rozložit, dojde možná i k omezení provozu.

Mrtvý plejtvák měří na délku okolo 18 metrů
Mrtvý plejtvák měří na délku okolo 18 metrů (Zdroj: Kiro7 news)

Mrtvé zvíře se objevilo poblíž písečné přistávací dráhy letiště Copalis Beach, které se nachází asi patnáct mil severně od letiště Bowerman v Hoquiamu a je jediným státem spravovaným plážovým letištěm, kde mohou letadla přistávat legálně.  

Podle Washington State Department o Transportation Aviation se jednalo o plejtváka, což je pro danou oblast hodně neobvyklé. Na základě této události bylo ihned vydáno varování o tom, co se na pláži nachází, aby si piloti dávali větší pozor.  

Na pláži Copalis mohou přistávat letadla, dráha je tady ale jen pomyslná. Plejtvák přesto leží poblíž jejího prahu.
(Zdroj: Washington State Department of Transportation - CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

 

„Žádáme piloty, aby dbali zvýšené opatrnosti, protože úředníci budou pracovat na určení příčiny smrti velryby. V oblasti by navíc mohli být další návštěvníci pláže,“ zaznělo v prohlášení Washington DOT. 

Příslušné orgány uvedly, že mršinu nechají tak, jak je, aby se mohla rozložit přirozeným způsobem. „Přístup na letiště může být dočasně omezen, pokud příliv přesune mršinu a zablokuje přistávací plochu na pláži.“ 

Při manipulaci s mrtvými velrybami z pláží se v současnosti zachází velmi opatrně, a to od doby, kdy byl k odstranění mrtvého vorvaně ve státě Oregon použit dynamit.  Osmitunová velryba byla rozmetána na kusy a vše zachytila portlandská televizní stanice KATU. I když k incidentu došlo v roce 1970, stala se z ní ještě před masovým rozšířením internetu virální záležitost. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář