Letadlo amerického námořnictva přejelo dráhu a skončilo v moři

22.11.2023

V pondělí 20. listopadu během přistání na americké základně v zálivu Kaneohe na Havaji přejel Boeing P-8A dráhu a zastavil se až na vodní hladině. Nehodu přežilo všech devět členů posádky.

Záběr Boeingu P-8A po vyjetí z dráhy do moře
Záběr Boeingu P-8A po vyjetí z dráhy do moře (Zdroj: USNI)

Během přiblížení na přistání na základně námořní pěchoty v zálivu Kaneohe, náležíjící největšímu havajskému ostravu Oahu, panovaly nepříznivé podmíniky. Podle Národní meteorologické služby bylo v okolí letiště deštivo, kouřmo, dohlednost 1 800 metrů a vítr dosahoval rychlosti 9,5 m/s. Letiště v době incidentu používalo pro přistání dráhu 04 s délkou 2 369 metrů. Boeing P-8A Poseidon dosedl na dráhu přibližně v 14:00 místního času. Z dosud neznámých příčin se posádce nepodařilo zastavit na dráze, jejíž konec letoun přejel a zastavil se až ve vodách zálivu.

Okamžitě se rozjela záchranná akce pro záchranu posádky. Všech devět osob na palubě nehodu přežilo s neupřesněnými následky. Součástí záchranné akce je i použití dočasné plovoucí bariéry, která má chránit okolní prostředí.

Americké námořnictvo již zahájilo vyšetřování nehody. Bližší informace pak zveřejní v předběžném reportu. 

Rozsáhlost poškození letada není dosud zřejmá. Tento Poseidon je bázovány na ostrově Whidbey v americkém státě Washington, kde létál u 4. hlídkové perutě zvané „Skinny Dragons". Na Havaji letoun plnil misi v rámci námořní obrany.

Boeing P-8A Poseidon je námořní hlídkový letoun schopný plnit širokou škálu úkolů od podílení se na boji proti ponorkám až po hledání a záchranu.  Jeho konstrukce vychází z Boeingu 737. Námořnictvo Spojených států provozuje 123 Poseidonů. Na světě jich je pak v provozu celkem 168. Ve své flotile je mají státy jako Austrálie, Indie, Nový Zéland, Norsko, Jižní Korea a Velká Británie. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář