Česká delegace přistála na veletrhu v Dubaji

13.11.2023

Na největším veletrhu na Blízkém východě nechybí ani čeští zástupci. Delegace v L 410 NG odstartovala o víkendu z Kunovic, aby mohla prezentovat jedinečné výrobky českého letectví. V čele s Aircraft Industries a Aero Vodochody reprezentuje expozicí Českou republiku dalších 10 subjektů.

„Čtyřistadesítka" před odletem do Dubaje
„Čtyřistadesítka" před odletem do Dubaje (Zdroj: Aircraft Industries)

Jako předvoj české oficiální účasti organizované Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO ČR) ve spolupráci s Asociací leteckého a kosmického průmyslu (ALKP) odlétla o víkendu L 410NG z Kunovic. Před sebou měla přibližně 16 hodinový let, běhěm něhož překonala vzdálenost 5020 kilometrů. Trasa letů vedla přes Řecko, Egypt, Saudskou Arábii odkud letadlo přelétlo již přímo do Dubaje. Projekt L 410 NG je pro naše končiny výjimečný, už pouze faktem, že do dodavatelského řetězce je zapojeno přes 600 českých subjektů. 

Českou oficiální účast na letošním ročníku Dubai Air Show tvoří dvanáct vystavovatelů. Silnou reprezentaci českého letectví zajistili týmy resortů: průmyslu a obchodu, obrany a zahraničí. Spolu s Aero Vodochody a Aircraft Industries jsou na veletrhu přítomny i státní podnik LOM PRAHA spolu s dceřinou společností VR GROUP. Českou republiku budou dále zastupovat ERA a MESIT ze skupiny OMNIPOL, technologický holding LPP, specialisté na nedestruktivní testování z Radalytica, výrobce leteckých podvozků Charvát AXL, CSG Aerospace a další. Poprvé se veletrhu účastní společnost Zuri, která v Česku vyvíjí hybridní autonomní letadlo s kolmým startem. V neposlední řadě své obchodní týmy do Dubaje vypravily PBS Velká Bíteš a MGM COMPRO.

Česká expozice tak je součástí 20 národních pavilónů, v nichž se vystavuje 180 letounů. 

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

L-410 Turbolet


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář