Letectvo Spojených států hledá nového operátora na lety do Area 51

18.11.2023

USAF oznámilo, že v roce 2025 chystá nahradit stávajícího provozovatele letů do destinací jako je Oblast 51. V potenciálním kontraktu bude požadován provoz a údržba šesti Boeingů 737-600.

Letadla směřující z Las Vegas do vojenských oblastí šlo poznat podle ikonického červeného pruhu
Letadla směřující z Las Vegas do vojenských oblastí šlo poznat podle ikonického červeného pruhu (Zdroj: Christopher Ebdon)

Od roku 1972 se operují lety pod hlavičkou letectva Spojených států (USAF) do přísně střežných oblastí. Konkrétně jde o spojení mezi letištěm Harryho Reida v Las Vegas a oblastmi v Kalifornii a Nevadě, mezi něž patří Area 51 či testovací středisko v Tonopahu (Area 52). Linky resp. její operátor jsou známí pod přezdívkou Janet (Janet Airlines). Janet je nejspíše zkratkové slovo pro „Just Another Non-Existent Terminal" nebo „Joint Air Network for Employee Transportation".

Spojení je aktuálně operováno šesti Boeingy 737-600 s charakteristickým červeným pruhem. Jejich celá posádka musí projít velmi přísnou prověrkou, aby mohla létat v Janet Airlines. 

USAF potenicálně hledá nástupce, který by měl nynějšího provozovatele Janetu nahradit od 1. října 2025. Letectvo očekává, že kontrakt se podepíše na dobu 10 let. Připustilo také možnou obměnu flotily během působení nového kontraktora, podle nabídky tak má případný zájemce spolupracovat na analýze a naslednému rozhodování o nasazení nového typu letadla.

Podle požadavků USAF musí být aerolinky v tenderu certifikované podle FAA Part 121 a být součástí Civil Reserve Air Fleet (CRAF). Poslední zmíněné umožňuje nasadit letadla potenciálního zájemce při nouzových situacích, kdy vojenská letadla nebudou stačit pro zajištění přepravy cestujících. Členové CRAF jsou i běžné aerolinie jako Alaska Airlines, Allgiant Air, American Airlines a další americké aerolinie provozující Boeing 737. 

V minulosti provozovali různí operátoři na lince letadla typu DC-6, Beech 1900C a Boeing 737-200, resp. jeho vojenskou verzi T-43.

Mohlo by vás zajímat

Témata

USA


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář