Letiště v Hamburku bylo uzavřeno poté, co vnikl na plochu únosce

10.11.2023

Hamburské letiště bylo v neděli minulý týden uzavřeno kvůli ozbrojenému muži, který držel rukojmí. Omezení, která musela letiště přijmout, se dotkla tisícovek cestujících. Ozbrojený muž projel autem letištní bránou a dvakrát vystřelil do vzduchu ze zbraně, což si v sobotu vynutilo uzavření letiště.

Muž auto odstavil pod Boeingem 737 Turkish Airlines. Z okna vyhodil dvě zápalné lahve. Nedošlo ke zraněním ani k poničení letadla.
Muž auto odstavil pod Boeingem 737 Turkish Airlines. Z okna vyhodil dvě zápalné lahve. Nedošlo ke zraněním ani k poničení letadla. (Zdroj: Shutterstock.com)

Policie na místo vyslala velké množství jednotek, kteří nakonec muže zpacifikovali. Podle dostupných informací na plochu letiště najel 35letý muž, který držel jako rukojmí 4leté dítě. Zaparkoval pod Boeingem 737 společnosti Turkish Airlines. 

Muž vystřelil dvakrát do vzduchu z pistole a z auta vyhodil dvě zápalné láhve. Důvod k tomuto jednání únosce tureckého původu měly být neshody ohledně péče o čtyřleté dítě, které unesl matce, která jej má mít v péči. Ta informovala policii v době, kdy byl muž s dítětem na cestě na letiště. 

Speciální jednotky, vyjednavači a psychologové byli s mužem v kontaktu a komunikovali s ním přes tlumočníka v turečtině více než 15 hodin. Trval na udělení povolení vycestovat s dítětem do Turecka. 

Na hamburském letišti bylo v neděli minulý týden naplánováno 286 letů s přibližně 35 000 cestujícími. Většina těchto letů byla zrušena a policejní složky doporučily cestujícím, aby do okolí letiště prozatím necestovali.

Cestující, kteří se v době, kdy muž najel s vozem pod parkující Boeing, nacházeli na letištní ploše, byli evakuováni až po příjezdu speciálních jednotek, které je kryly svými vozidly. 

Vyjednávání pokračovalo více než 15 hodin, situací bylo postiženo více než 40 000 cestujících, veškerá doprava v okolí byla omezena na minimum. 

Německé úřady oznámily, že incident s rukojmími na letišti v Hamburku skončil pokojně a podezřelý se v klidu vzdal policii.

"Podezřelý opustil auto se svou dcerou. Nekladl odpor a naše síly ho zatkly," uvedla policie na sociálních sítích s tím, že během osmnáctihodinového incidentu nebyl nikdo zraněn.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář