Autonomní R22 obstál v první sérii testů

10.11.2023

Společnost se po úspěšných testech zaměří R220Y zaměří na autonomní R44
Společnost se po úspěšných testech zaměří R220Y zaměří na autonomní R44 (Zdroj: Rotor Technologies)

Rotor Technologies testují speciálně upravené Robinsony R22 pod označením R220Y. Tyto experimentální vrtulníky během testů nastřádaly již více než 20 letových a 80 motorových hodin.

Z obou vrtulníků byly kompletně odstraněny sedačky, ovládací prvky a přístrojová deska. Naopak byl vestavěn systém pro autonomní řízení.

Autonomní vrtulníky úspěšně provedly běžné manévery jakými jsou visení, let cestovním v režimu atd. Za letu se také vyzkoušely tzv. „vision based" senzory. Vrtulníky po celou dobu testů zůstaly na dohled pozemní stanici, která je stále nutná pro provoz autonomních R22 v případech, kdy vrtulník není ovládaný autonomním systémem.

Dalším projektem společnosti je autonomní verze R44 Raven II s označením R550X. Ben Frank, obchodní ředitel Rotor Technologies, pro web FlightGlobal uvedl:„S partnery intenzivně spolupracujeme, abychom R550X uvedli na trh již v roce 2024. Žádná další společnost není tak blízko komerčnímu provozu s autonomní helikoptérou podobné velikosti." R550X je navržen tak, aby vykonával potenciálně nebezpečné činnosti jakými jsou hašení, humanitární pomoc, práškování atd. 

V budoucnosti plánují Rotor Technologies nechat cerftifikovat svůj autonomní systém řízení pro lety s cestujícími. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vrtulníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář