Norská vláda objednala šest vrtulníků Seahawk, pomohou pobřežní stráži

08.11.2023

Norsko už brzy získá šestici víceúčelových vrtulníků MH-60R Seahawk, které pomohou vylepšit strukturu námořních misí a podpoří úkoly pobřežní stráže. Stroje vyrobí firma Sikorsky, dceřiná společnost koncernu Lockheed Martin, jež dostala zakázku od amerického námořnictva.

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Zdroj: Lockheed Martin)

Vrtulníky Seahawk patří mezi stroje, které disponují řadou výhod. Řadí se mezi letouny s vysokou spolehlivostí a pokročilým systémem i senzory, a navíc mají nízké náklady na údržbu a provoz. Seahawky pro Nory vyrobí firma Sikorsky, jež je dceřinou společností koncernu Lockheed Martin. Severoevropská země by je měla obdržet do roku 2027.

Lockheed Martin uvádí, že Norsko a další státy mohou spoléhat na vrtulníky Seaahawk pro jejich vysokou spolehlivost, pokročilé systémy a senzory, nízké náklady na letovou hodinu i údržbu a provoz. Společnost Sikorsky dodala celkem 330 vrtulníků MH-60R pěti zemím. Dalších 76 je objednáno nebo ve výrobě pro Indii, Řecko, Jižní Koreu, Austrálii, Španělsko a Norsko.

I proto si je nedávno vybralo španělské námořnictvo, které získalo v říjnu tohoto roku hned osm Seahawků. Teď si šestici víceúčelových vrtulníků zajistilo tako Norsko. To je hodlá využít pro námořní mise i ke zkvalitnění pobřežního a přímořského hlídkování, a to včetně pátrání a záchraně.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vrtulníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář