Problémy na letišti v New Yorku, letadlo se překlopilo na ocasní plochu

02.11.2023 2 příspěvky

Na newyorském letišti J. F. Kennedyho došlo při přistání Airbusu A321 společnosti JetBlue k nečekané události. Letadlo, které přiletělo z Barbadosu, se totiž krátce po přistavení tunelu pro cestující překlopilo na svou zadní část. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Nos letadla se vlivem malého zatížení dostal do vzduchu
Nos letadla se vlivem malého zatížení dostal do vzduchu (Zdroj: Sam Chui)

Koncem října se na frekventovaném letišti v jedné z metropolí Spojených států amerických řešila nečekaná situace. Letadlo, jež přiletělo z Bridgetownu na Barbadosu na newyorské letiště J. F. Kennedyho, mělo po přistání potíže.

Krátce poté, co byl přistaven tunel pro výstup cestujících, se airbus převrátil na ocasní plochu a přední část zůstala ve vzduchu. Následně se ale vrátila zpět na zem. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

„V neděli 22. října přistál let JetBlue 662 podle plánu na newyorském letišti JFK. V důsledku posunu hmotnosti a rovnováhy během vystupování se ocas letadla naklonil dozadu, což způsobilo, že se nos letadla zvedl, a nakonec se vrátil zpět dolů,“ popsal průběh události mluvčí společnosti JetBlue.

Podle dostupných informací a svědků pracovníci letiště údajně odstranili náklad z přední části letadla, a protože bylo v zadní části airbusu ještě hodně pasažérů, došlo k převrácení.

Členové posádky jsou přitom obvykle informování monitorovacím systémem, a pokud hrozí přetížení, musí dát pokyn cestujícím, aby zůstali na svých místech, dokud se neodstraní z nákladového prostoru dostatečné množství zavazadel.

Společnost JetBlue proto uvedla, že událost stále prověřuje. Letadlo pro jistotu bylo dočasně vyřazeno z provozu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

posunu rovnováhy během vystupování

02.11.2023 v 15:48 Martin

V tomto prípade sa ťažko dá predpokladať, že sa cestújúci z prednej časti lietadla tlačili dozadu, keď mali vystupovať do rukáva vpredu.  

Odpovědět

RE: posunu rovnováhy během vystupování

02.11.2023 v 20:17 Tomáš Krňanský

K narušení rovnováhy u letadla během vystupování nedošlo proto, že by se jakákoliv hmotnost přesunula k jeho zádi, ale naopak proto, že cestující z přední části letadlo opustili a ti ze zadní části se ještě nepřesunuli dostatečně vpřed a tím došlo k posunu těžiště vzad.

Odpovědět

Přidat komentář