Rozzuřený dav vnikl na letiště v Dagestánu. Hledal letadlo z Izraele

30.10.2023

Několik desítek rozzuřených Dagestánců vniklo na letiště Uylash poté, co zde přistálo letadlo z Tel Avivu. Dav měl palestinské vlajky a vykřikoval muslimská hesla.

Dav na letišti byl vybaven palestinskými vlajkami a křičel muslimská hesla
Dav na letišti byl vybaven palestinskými vlajkami a křičel muslimská hesla (Zdroj: Twitter | Paul Golding)

Letiště Uylash v ruském městě Makhackala muselo být v neděli uzavřeno poté, co početný rozzuřený dav vnikl do jeho prostor ve snaze najít cestující židovského původu. Republika Dagestán, kde se město nachází, je totiž převážně muslimská a místní obyvatelé od začátku Izraelsko-palestinského konfliktu jednoznačně vyjadřují podporu bojovníkům z pásma Gazy. Letiště se stalo cílem nepokojů po příletu linky RW4728 společnosti Red Wings Airlines z hlavního izraelského letiště Ben Gurion v Tel Avivu.

Na záběrech kolujících po sociálních sítí je vidět, že dav pronikl až k letadlu, které obklopil a domáhal se vpuštění na palubu. Není jisté, jestli v té době na palubě někdo byl, to ale davu nezabránilo kontrolovat například motory, zda se v nich nikdo neschovává.

Nepokoje panovaly také v samotném terminálu. Zde dav například násilně otevíral dveře a ničil letištní vybavení. Jak venku, tak vevnitř byly k vidění vlajky Palestiny, letištěm pak zněla antisemitistická hesla nebo Allahu Akbar.

Na jednom ze záběrů dav obklíčil civilistu, kterého podezřívali, že je žid. Ten se jim snažil vysvětlit, že je Uzbek ze Smolensku, nikdo mu ale nevěřil. Na videu je vidět, že mu jeden z mužů sebral pas a domáhal se prohledání mobilního telefonu.

Policie a národní garda nakonec dokázali dostat situaci pod kontrolu, podle serveru aerotime.info bylo 60 osob zatčeno a víc jak 150 legitimováno. Dagestánské ministerstvo zdravotnictví pak uvedlo, že nepokoje si vyžádaly na stranách protestantů i bezpečnostních složek 20 zranění, dvě z toho vážná. Letiště podle listu The Times of Israel zůstane uzavřeno do 6. listopadu. Nedělní uzavření způsobilo odklon některých letů

Nešlo přitom o první případ rasových nepokojů v tomto regionu. V sobotu měl dav místních obyvatel vniknout do několika hotelů, taktéž s cílem najít izraelské migranty. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář