EASA vydala nařízení k úpravě Bristell B23 s motory Rotax 912

31.10.2023 3 příspěvky

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) vydala nařízení pro majitele letadel Bristell B23, které jsou vybaveny motorem Rotax 912. Tato letadla jsou vyráběna v Kunovicích českým výrobcem BRM Aero.

Bristell B23 českého výrobce BRM Aero, který sídlí v Kunovicích.
Bristell B23 českého výrobce BRM Aero, který sídlí v Kunovicích. (Zdroj: BRM Aero)

EASA v nařízení, které se týká konkrétně téměř všech Bristellů B23, které neprošly designovou změnou, reaguje na případ ztráty zátěžové hmoty motoru za letu. Při příslušných šetřeních zjistila, že nedostatečné upevnění šroubů mělo za následek vibrace vedoucí k nadměrnému opotřebení hřídele. 

Pokud by u některého z aktivně používaných strojů nedošlo k úpravě, mohlo by dojít právě ke ztrátě zátěžové hmoty a poničení letounu. 

Jako řešení přišla společnost ADC se změnou konstrukce a navíc vydala manuál, jenž obsahuje pokyny pro demontáž nebo výměnu dotčených dílů. Náhradní díly již byly společností všem dodány.

EASA tak nyní po všech provozovatelích vyžaduje odstranění závadných dílů nebo jejich výměnu za náhradní, ale k provozu způsobilé a certifikované díly. Zároveň také zakázala opětovnou instalaci již demontovaných součástek. 

Nařízení evropské agentury je právně vymahatelné a provozovatelé Bristell B23 mají k dispozici dvě varianty, kdy provést potřebnou výměnu. Buď před překročením pěti letových hodin nebo před dokončením pěti letových cyklů, podle toho, co nastane dříve. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Bezpečnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

AD

31.10.2023 v 11:05 Martin Bříštěla

Vážení čtenáři,

 bohužel autor zapomněl zmínit že dotčené díly byly všem zákazníkům, ketrých se to to AD týkalo, zaslány již před vydáním AD čímž se zabránilo AOG jakéhokoliv dotčeného letounu.

 

Odpovědět

motor?

31.10.2023 v 13:30 igi

Tie motory sa pouzivaju iba na B23? Alebo preco sa ta sprava tyka tohto konkretneho typu?

Mozno trochu hlupa otazka, ale az tak velmi do tychto technickych veci nevidim...

Odpovědět

RE: motor?

31.10.2023 v 20:43 Martin Bříštěla

Týká se pouze letounu B23 s motorem 912s3

Odpovědět

Přidat komentář