České letištní hasičské jednotky sbíraly zkušenosti v Izraeli

26.10.2023

Zástupci Vojenských letištních hasičských jednotek získali vynikající zkušenosti, které jím pomůžou v další práci. Navštívili totiž své profesní partnery v Izraeli, kteří jim ukázali leteckou a hasičskou techniku nebo postupy zdolávání požárů a řešení mimořádných událostí.

Česká delegace letištních hasičů na izraelské vojenské základně
Česká delegace letištních hasičů na izraelské vojenské základně (Zdroj: Správa letiště Pardubice)

Výjezd proběhl v srpnu, kdy ve státu ještě panovala klidná situace, a trval čtyři dny. Čeští hasiči, kteří patří do vojenských letištních jednotek, se v průběhu srpna zúčastnili speciální mezinárodní akce.

„Navštívili jsme vojenské letecké základny Nevatim a Palmachim, kde nás u tamních hasičských jednotek opravdu vřele přivítali. Jednak nám předvedli leteckou a hasičskou techniku, kterou disponují, ale také postupy zdolávání požárů a řešení mimořádných událostí, pro nás v odlišných zeměpisných podmínkách a za ztížené bezpečnostní situace. Dnes už by to nešlo, situace je jiná a jejich armáda plní odlišné úkoly,“ uvedl nadrotmistr Martin Vacek, který pracuje jako technik hasičské jednotky na letišti v Pardubicích.

Češi nabrali zkušenosti i díky návštěvě hasičské jednotky civilního letiště Eilat - Ramon, kde měli možnost vidět výjezdovou techniku či zázemí pro pracovníky. Z Izraele se vrátili s řadou cenných informací i upevněným partnerstvím.

„Podle mého si izraelská strana snahy o navázání vzájemné spolupráce váží. Panuje mezi námi shoda nadále hledat společné zájmy a rádi bychom izraelské kolegy, až to bezpečnostní situace dovolí, pozvali na oplátku k nám,“ zhodnotil celou výpravu Vacek.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář