Pilot, který se pokusil vypnout motory za letu, údajně požil halucinogenní houby

25.10.2023

Americké úřady obvinily jednoho z pilotů Horizon Air z pokusu o vraždu 83 osob, narušení bezpečnosti letu a za fyzické násilí vůči posádce poté, co se mimo službu pokusil za letu poničit motory. Při výslechu uvedl, že před letem požil halucinogenní houby.

Let operoval Horizon Air, patřící do skupiny Alaska Air Group
Let operoval Horizon Air, patřící do skupiny Alaska Air Group (Zdroj: Anthony Bolante)

V neděli 22. října letěl dotyčný pilot v kokpitu na jumpseatu na letu QX2059 z Everettu ve státě Washington do San Francisca. Na palubě Embraeru 175 společnosti Horizon Air se nacházelo 80 cestujících a 4 členové posádky.

Podle výpovědi posádky nebylo pilotovo chování nijak nezvyklé. Dokázal normálně vést konverzaci s oběma piloty o počasí a létání na různých typech letadel. V průběhu letu v cestovní hladině zničehonic odhodil sluchátka a pronesl: „Nejsem v pohodě." Načež zkusil zatáhnout za červené páky používané k hašení motorů. To by kromě spuštění hasícího mechanismu přerušilo i přívod paliva do motorů. To se mu naštěstí nepodařilo.

Z tiskové zprávy státního zastupitelství v Oregonu dále vyplývá, že po krátké potyčce s piloty z kokpitu sám odešel. Podle zdrojů New York Times šel pilot za letuškami, aby mu nasadily pouta. Údajně pronesl: „Musíte mi nasadit pouta jinak to bude hodně špatný." Letušky následně pilota usadily v zádní části letadla. V této části není vysvětleno, jak se dostal do řady s nouzovými východy, kde se pokusil otevřít nouzový východ, tomu nicméně zabránila letuška tím, že na madlo položila svoji ruku. V tu dobu již letadlo divertovalo na letiště do Portlandu. Letušky dále vypověděly, že inkriminovaný pilot jevil známky depresivního chování.

Po přistání na letišti byl pilot zadržen a nyní je držen ve vazbě. Při výslechu uvedl, že 48 hodin před odletem požil halucinogenní houby s obsahem psilocybinu. Experti na halucinogenní látky tvrdí, že je velmi nepravděpodobné, že by byl po 48 hodinách stále pod vlivem. Ty totiž zůstávají v tělě člověka obvykle jen několik hodin, maximálně jeden den. Přesto ale dodávají, že celkový psychický stav pilot mohl změnit silný transcendentní zážitek, který po požití drogy prožil. Společně s vratkým psychickým zdravím se to mohlo podílet na nedělních extrémích událostech. Zatím je celý případ ve fázi vyšetřování. 

Čtyřiačtyřicetiletý pilot létal u letecké společnosti Horizon Air od roku 2001. V roce 2012 odešel létat k Virgin America, které byly následně odkoupeny Alaskan Airliners, kde se stal v roce 2019 kapitánem. Ve své kariéře neměl podle záznámu žádné potíže se získáním či prodloužením průkazu zdravotní způsobilosti.

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Bezpečnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář