SAS restrukturalizuje svůj kapitál, připojuje se k Air France

09.10.2023

Společnost Scandinavian Airlines (SAS) pokračuje v restrukturalizaci, která by měla přinést zásadní změny v její kapitálové struktuře. Většinový podíl firmy převezme konsorcium zahrnující Air France-KLM Group, Castlelake L. P., Lind Invest ApS a dánský stát.

Podrží konsorcium značku SAS, nebo ji naprosto pohltí Air France a KLM?
Podrží konsorcium značku SAS, nebo ji naprosto pohltí Air France a KLM? (Zdroj: Reuters)

Ve Scandinavian Airlines dochází k velkým změnám. V rámci restrukturalizace získá většinový podíl společnost Air France s dalšími společníky, kteří se sdružují v konsorciu investorů.

Ti předložili vítěznou nabídku a zavázali se k tomu, že investují 1,175 miliardy dolarů – 475 milionů ve formě akcií a 700 milionů v zajištěných konvertibilních dluhopisech. Dojde tak k odstranění současných akcionářů a výraznému snížení ceny dluhopisů.

SAS se navíc stáhne z veřejných trhů a k dispozici budou právě nové akcie a konvertibilní dluhopisy. Přítomnost Air France-KLM bude mít výrazné důsledky i pro strategickou budoucnost skandinávské letecké společnosti. Ty zásadně přesahují finanční oblast.

Francouzský dopravce vloží do SAS kapitál v hodnotě 144 milionů dolarů a získá 19,9 % této aerolinky. U SAS se tak očekává, že opustí Star Alliance a začne se víc obchodně sbližovat se svým novým akcionářem.

Tento krok nabídne Scandinavian Airlines příležitost, jak zvýšit svou provozní i obchodní přítomnost v severském regionu. Zde mu konkuruje Norwegian, který nedávno koupil regionálního dopravce Wideroe.  

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář