Když se spojí vesmír a móda. Astronauti poletí na Měsíc v oblecích značky Prada

11.10.2023

Vesmírná mise Artemis, která se uskuteční nejdřív roce 2025, bude hodně unikátní. Astronauti totiž vyrazí na Měsíc v oblecích, jež navrhne známá módní značka Prada. Informaci sdělila veřejnosti agentura ANS.

Prototyp skafandru od Axiomu. První verze byly v černé barvě
Prototyp skafandru od Axiomu. První verze byly v černé barvě (Zdroj: Axiom Space)

Během několika příštích let dojde na návrat na Měsíc, na kterém byli astronauti naposledy v roce 1972. Mise, jež má název Artemis III, bude unikátní v mnoha směrech. Jednou ze zajímavostí je fakt, že obleky pro astronauty nazvané AxEMU vytvoří italská oděvní značka Prada.

Ta je známá po celém světě díky luxusnímu oblečení a miliardovým obratům, teď bude spojována i s cestou do vesmíru. K zakázce se zástupci Prady dostali na základě smlouvy s firmou Axiom Space, která má kontrakt s NASA.

Italská značka na svém webu uveřejnila mysteriózně vypadající obrázek představující pohled z očí astronauta (Zdroj: Prada)

 

Zaměstnanci Prady budou kvůli účasti na misi Artemis III, jež se uskuteční nejdřív v roce 2025, hledat co nejlepší a nejnovější materiály i technologická řešení. Při tvorbě obleků pro pobyt ve vesmíru i uvnitř vesmírné lodi půjde hlavně o funkčnost, praktičnost a flexibilitu.

V současné době se při misích využívají obleky, jež se představily už před přibližně čtyřiceti lety. Vývojové práce se dlouho plánovaly a odkládaly, kvůli větší míře bezpečnosti a ochraně se teď definitivně navrhují znovu.

Společnost Axiom Space už na jaře letošního roku předvedla první prototypy skafandrů, ty ale byly trochu jiné než ty, co se využijí na Měsíci. Černou barvu s oranžovými, modrými a bílými linkami, které zdobí prototypy, na Měsíci kvůli extrémním teplotám vystřídá jiná barva. Astronauti budou mít kvůli specifickému prostředí jen tradiční bílé skafandry.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář