Letiště Stansted plánuje rozšířit terminál

04.07.2023

Rozšíření terminálu má přinést tisíce nových pracovních míst a zlepšit požitek pro cestující. Hotov má být do tří let.

Letiště Stansted plánuje rozšířit terminál
Letiště Stansted plánuje rozšířit terminál (Zdroj: Aeroweb.cz)

Britské letiště Stansted se chystá na rozšíření terminálu. Jeho provozovatel, Manchester Airports Group, totiž představil plány, které nyní musí schválit úřady. Pokud se rozšíření skutečně uskuteční, zvětší se prostor v odletové části. Ta tak bude moci zvětšit počet stanovišť bezpečnostní kontroly a nainstalovat nejmodernější technologie (letiště už aktuálně zkouší CT skenery), zvětšit salónky nebo přidat obchody a kavárny. Celkem by vzniklo okolo 5 000 nových pracovních míst a ekonomický přínos letiště by se zdvojnásobil na dvě miliardy liber (55,3 miliardy korun) ročně.

„Náš plán investovat do nových služeb je dobrou zprávou pro naše zákazníky, partnery a region, jelikož se zvedne kapacita terminálu a zlepší se prožitek cestujících v Londýně,“ uvedl jednatel letiště Gareth Powell. „Posledních několik let jsme zkoumali investiční možnosti a je jasné, že rozšířit terminál je nejlepší způsob jak poskytovat lepší služby a nové kapacity.“ 

Letiště uveřejnilo skicu, jak by rozšíření mělo vypadat v aktuální zástavbě (Zdroj: Letiště Stansted)

 

Že Stansted potřebuje rozšíření potvrzuje i aktuální růst počtu cestujících. Letiště za posledních dvanáct měsíců odbavilo přes 26 milionů lidí a je jedním z nejrychlejších britských letišť, co se post-pandemického návratu týče. Už loni v listopadu se dostalo na čísla z roku 2019 poté, co obsloužilo přes dva miliony lidí v jednom měsíci. Napříč celosvětovým leteckým průmyslem se o letošní letní sezóně mluví jako o nejnáročnější za dlouhou dobu a na Stanstedu tomu nemá být jinak.   

Návrh teď musí schválit úřady. Začátek prací je plánován na léto 2024 a budou trvat tři roky. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář