Letiště v Helsinkách ruší limit na tekutiny

28.06.2023

Letiště nahradilo některé rentgeny tomografem. Ten umí lépe rozpoznat tekutiny v zavazadle.

Letiště v Helsinkách ruší limit na tekutiny
Letiště v Helsinkách ruší limit na tekutiny (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na helsinském letišti odzvonilo problémům ohledně toho, jak velká kosmetika může do palubního zavazadla a jestli se může cestovat s lahví vody. Společnost Finavia, provozovatel letišť napříč celou zemí, dokončila v Helsinkách instalaci deseti skenerů nové generace a ve středu je uvedla do proovozu. Stroje fungují na principu výpočetní tomografie (CT), které je známo z nemocničního prostředí například pro detailní snímek hlavy. Nebude tak už potřeba vyndavat tekutiny se zavazadel, jelikož systém vytvoří 3D sken, se kterým si obsluha může volně pohybovat. Letiště nyní dovolí až dva litry tekutin, tedy například litrový nápoj a litr kosmetiky. Zvýšený limit ale bude platit jen pro odlety z Helsinek, cestující na přestupech se musí řídit standardními pravidly.

Manažer bezpečnosti společnosti Finavia Ari Kumara k novým pravidlům řekl:  „Pokud jde o bezpečnost, Finavia je průkopníkem v oboru. Je pro nás důležité obsloužit cestující tak dobře, jak můžeme, a poskytnout jim příjemný letištní zážitek. Věříme, že s novou technologií budeme moci cestujícícm nabídnout jednodušší a klidnější start jejich cesty.“

Standardem je kosmetiku ze zavazadla vyndavat. V Helsinkách to už nebude nutné (Zdroj: Profimedia.cz)

 

 

Technologii CT hodlá do roku 2026 zavést i Letiště Václava Havla, a to na terminálu 2, jelikož rozměry staršího terminálu to neumožňují. Letiště Praha o tom před časem informovalo na sociální síti LinkedIn. V minulosti se na hlavním českém letišti tato technologie už testovala, stroje čínské výroby ale nebyly uspokojující. 

Omezení tekutin na 100 ml přišlo po nevydařených teroristických útocích v roce 2006. Al-kaída tehdy připravovala útok na trastatlantická letadla pomocí tekutých bomb, byla ale zavčas dopadena díky spolupráci USA, Velké Británie a Pákistánu.

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář