Českoslovenští „Králové vzduchu“ i vesmíru se v sobotu setkali v Žatci

26.04.2022 1 příspěvek

Českoslovenští „Králové vzduchu“ i vesmíru se v sobotu setkali v Žatci
Českoslovenští „Králové vzduchu“ i vesmíru se v sobotu setkali v Žatci (Zdroj: Aeroweb.cz)

Možnost setkat se s elitou českého a slovenského letectva včetně čtyř kosmonautů měli fandové letectví a historie v leteckém Muzeu Korea-Merkur v žateckém Bezděkově a posléze i na sportovním letišti Macerka v sobotu 23. dubna. Je třeba poznamenat, že jmenované muzeum, k jehož hlavním iniciátorům patří plukovník Ing. Václav Vašek, poslední velitel někdejšího vojenského letiště Žatec s kódovým názvem Merkur, mezi piloty i vojskem zásadně zvaném „Air Korea“, vzniklo těsně v předcovidové době. A to především díky pilotům bývalé žatecké Tygří letky a leteckým fandům včetně řady podnikatelů, fandících historii letectví.

Dnes se rozrostlo nejen co do exponátů, mapujících nejen historii Air Korea do roku 1993, tedy více jak za 50 let jeho existence, ale nově představuje i historii československého sportovního letectví. A právě při vernisáži této výstavy Králové vzduchu se minulou sobotu slétli hosté nejen z českých a slovenských luhů a hájů, ale i ze zámoří. A tak si zde v tomto případě v přítomnosti Francise Gary Powerse Jr., syna amerického pilota špionážního letounu U-2, sestřeleného 1. května 1960 sovětskou raketou nad Sverdlovskem, mohli všichni prohlédnout i sekci zvanou U-2 incident, vzniklou právě díky Garymu, jinak zakladateli muzea Studené války v USA. A to při příležitosti 60. výročí první výměny špionů mezi SSSR a USA na berlínském „mostě špionů“ Glienicke, kdy sověti vyměnili Powerse za svého superšpiona Rudolfa Abela. 

Gary Power (vlevo) vypráví... Zcela vpravo plk. Václav Vašek (foto autor)
Gary Power (vlevo) vypráví... Zcela vpravo plk. Václav Vašek (foto autor)

Na této dvojité vernisáži se proto sešli nejen veteráni československého vojenského letectva, ale i špičkoví sportovní piloti-akrobati - Petr Jirmus, Martin Šonka a Petr Kopfstein známí mimo jiné ze série Red Bull Air Race, i akrobatka Radka Máchová, tedy piloti ověnčení světovými mistrovskými tituly. A snad poprvé v historii se podařilo na jednom místě v bezděkovském muzeu soustředit i české a slovenské kosmonauty Vladimíra Remka a Ivana Belu s jejich náhradníky Oldřichem Pelčákem a Michalem Fulierem.

Ke slovu se dostal i Martin Šonka (foto M. Rusiňák)
Ke slovu se dostal i Martin Šonka (foto M. Rusiňák)

Po zahájení vernisáže a vyprávění Garyho Powerse se společnost přesunula na sportovní letiště Macerka, kde odpoledne pro veřejnost proběhla show včetně přeletu letky Gripenů, akrobacie Petra Kopfsteina, předvedení dalších letounů a autogramiády pilotů a kosmonautů. Ostatně přiložené snímky jistě dokreslí atmosféru této nejen pro Žatec významné akce.

Vernisáže se účastnil i V. Remek (3. zleva), vedle něj Gary Powers a Martin Šonka (Foto M. Rusiňák)
Vernisáže se účastnil i V. Remek (3. zleva), vedle něj Gary Powers a Martin Šonka (Foto M. Rusiňák)
Kosmonauti nastoupení před nafukovací maketou kosmické lodi Crew Dragon od SpaceX v Bezděkově. Zleva Michal Fulier,  Ivan Bela (SR) a Vladimír Remek s Oldřichem Pelčákem (foto M. Rusiňák)
Kosmonauti nastoupení před nafukovací maketou kosmické lodi Crew Dragon od SpaceX v Bezděkově. Zleva Michal Fulier,  Ivan Bela (SR) a Vladimír Remek s Oldřichem Pelčákem (foto M. Rusiňák)
Tam nahoře kreslí bílé čáry Petr Kopfstein...  (foto M. Rusiňák)
Tam nahoře kreslí bílé čáry Petr Kopfstein...  (foto M. Rusiňák)

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Podekovani

06.05.2022 v 11:36 Stefan Toth

Dekuji vsem za perfektni praci a jako letecky meteorolog, ktery cely zivot venoval bezpecnosti letecke dopravy a pilotum  preji vsem hodne zdravi. Na letisti zv. Korea jsem   odslouzil 12 let. pplk. ve vysluzbe Stefan Toth .

Odpovědět

Přidat komentář