Letouny Flight Design CTLS a CTLSi získaly typový certifikát EASA

13.01.2021 1 příspěvek

Letouny Flight Design CTLS a CTLSi získaly typový certifikát EASA
Letouny Flight Design CTLS a CTLSi získaly typový certifikát EASA (Zdroj: Aeroweb.cz)

Německý výrobce Flight Design obdržel pro svá dvě nová letadla CTLS certifikaci Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA), která proběhla v prosinci. Certifikována jsou nyní letadla CTLS SE a CTLSi SE, a to podle specifikace CS-LSA.

Obě verze letounu mohou být vybaveny avionikou Garmin nebo Dynon. Rozdíl mezi CTLS SE a CTLSi SE je především v pohonné jednotce. CTLS je vybaven motorem Rotax 912 s výkonem 100 koňských sil, který je vybaven dvěma karburátory. Verze CTLSi nabízí pohonnou jednotku Rotax 912iS o stejném výkonu, vybavena je však elektronickým vstřikováním paliva. 

Letouny lze vybavit avionikou Garmin nebo Dynon
Letouny lze vybavit avionikou Garmin nebo Dynon

Modely CTLS SE mají za cíl oslovit především letecké školy zejména svou nízkou prázdnou hmotností, která činí i s padákem 326 kilogramů. Dalším faktorem je prostornost kabiny, dále pak pořizovací a provozní náklady. Základní cena letounu je totiž stanovená na 123 900 Eur (přibližně 3 246 000 Kč) a provozní náklady na hodinu by se dle údajů výrobce měly pohybovat už od 38 Eur (cca 1 000 Kč).

„Velice nás těší přijetí CTLS a CTLSi mezi letouny certifikované EASA v kategorii CS-LSA. Je to výsledek práce týmu Flight Design zde v Eisenachu, Flight Design na Ukrajině a produkční organizace Flight Design CZ sídlící v Šumperku v České republice,” připomněl tuzemskou stopu v projektu Sven Lindig, zástupce výrobce.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Dobra zprava

13.01.2021 v 8:18 Vaclav

To je dobra zprava. Snad General aviation nezahyne.

Odpovědět

Přidat komentář