ForeFlight nově nabízí výpočet délky vzletu a přistání, pokrývá i Česko

04.06.2019 1 příspěvek

ForeFlight nově nabízí výpočet délky vzletu a přistání, pokrývá i Česko
ForeFlight nově nabízí výpočet délky vzletu a přistání, pokrývá i Česko (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letecká aplikace ForeFlight sloužící k plánování letů nyní umožňuje také výpočet potřebné délky vzletu a přistání, včetně údajů o rychlostech.

Podle serveru General Aviation News představitelé spolenosti zavedli tuto funkci pro zvýšení bezpečnosti, protože při čtení hodnot z grafů v tištěných dokumentech vznikají chyby a plánování je pomalé. Tyson Weihs, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti, uvedl, že se jedná o zásadní funkci v oblasti mobilních leteckých aplikací. Zdůrazňuje také důležitost výpočtů požadovaných délek a jejich jednoduchost s produktem ForeFlight.

Tvůrci aplikace při tvorbě nové funkce čerpali data z oficiálních letových příruček bezmála dvou set letounů. Údaje o počasí, které jsou do výsledných hodnot také započítány, čerpá aplikace z aktuálního stavu počasí na letišti (METAR) a předpovědi počasí (TAF), či z údajů ze satelitu. Pilot může vstupní data sám přepsat podle nejnovějších informací o meteorologické situaci, nebo aktuálních délek přistávacích drah. Pokud překročí některá z požadovaných hodnot dostupnou délku, aplikace pilota varuje. Zobrazuje také varovné scénáře vysazení pohonné jednotky u vícemotorových letounů. Nová funkce je dostupná i offline.

Databáze letounů
Databáze letounů obsahuje témeř 200 modelů

ForeFlight je placeným programem a umožňuje plánování letů za vidu (VFR) i podle přístrojů (IFR) na webových stránkách, či v mobilní aplikaci dostupné momentálně pouze pro platformu iOS. Projekt založený roku 2007 poskytuje své služby napříč všemi segmenty letectví včetně osobního, obchodního, vojenského, komerčního, či vzdělávacího použití.

Trať v aplikaci
ForeFlight podporuje také Českou republiku

Mapa České republiky obsahuje letiště, VFR body, IFR body, radionavigační zařízení, vzdušné prostory a umožňuje zobrazit meteorologická data jako srážky, turbulence, námrazu, blesky a mnoho dalších. Informace o letištích obsahují základní data, tvary okruhů, přistávací a vzletové dráhy, dostupná paliva, avšak některá data na českých letištích zatím chybí.

Možnosti zobrazení v mapě
Možnosti zobrazení v mapě

„Letiště v České republice by měla obsahovat všechny informace, které jsou potřeba. Poskytujeme informace o frekvencích, počasí (METAR a TAF), informace o drahách, zprávách NOTAM, cenách paliva atd. Nicméně podpora České republiky není zatím úplná, neposkytujeme žádné mapy, postupy a některé informace z letecké informační příručky (AIP). Česká republika by měla být brzy pokryta, odhadem na začátku, či uprostřed léta,“ sdělil naší redakci tým podpory ForeFlight.

Pro osobní použití nabízí ForeFlight tři verze v cenovém rozpětí od 95 Eur (cca 2 500 korun) do 270 Eur (cca 7 000 korun) za rok. Vyzkoušet lze také trial verzi na 30 dní.

Zobrazení údajů o větru a teplotě na trati
Zobrazení údajů o větru a teplotě na trati

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Ceske mapove podklady

04.06.2019 v 10:23 Michal

Ceske mapove podklady jdou do Foreflight nahrat skrz Custom Charts https://foreflight.com/products/foreflight-mobile/user-content/

Ukazka: https://imgur.com/a/qryufna

Odpovědět

Přidat komentář