Tři mrtví a čtyři zranění je bilance po nedělní nehodě Turboletu v Lukle

16.04.2019 1 příspěvek

Tři mrtví a čtyři zranění je bilance po nedělní nehodě Turboletu v Lukle
Tři mrtví a čtyři zranění je bilance po nedělní nehodě Turboletu v Lukle (Zdroj: Aeroweb.cz)

AKTUALIZOVÁNO 16. 4. Vzlet letounu L-410 UVP-E20 společnosti Summit Air z nepálského letiště Lukla skončil v neděli přibližně v 9 hodin místního času tragédií, při které zahynuly tři osoby. Během rozjezdu vyjel letoun z dráhy a narazil do zaparkovaného vrtulníku společnosti Manang Air, který zničil. Při srážce byl poškozen také druhý vrtulník společnosti Shree Airlines.

Mezi mrtvými jsou dva členové ochranky letiště a první důstojník z L-410. Další čtyři zranění včetně kapitána byli letecky převezeni do nemocnice v Káthmándú a podle dosavadních informací jsou ve stabilizovaném stavu.

Podle informací serveru Aviation Herald již probíhá analýza nalezeného zapisovače letových dat (FDR) a záznamníku hovorů v kokpitu (CVR). Vyšetřovatelé se domnívají, že v době nehody vykonával funkci pilota letícího první důstojník, který možná neměl dostatečnou kvalifikaci k vykonávání letů na tak náročném letišti jako je Lukla.

Letoun se začal stáčet doprava hned po přidání výkonu a poté už posádka nebyla schopna ho udržet na dráze. Po nárazu zřejmě usmrtil prvního důstojníka točící se rotor vrtulníku společnosti Manang Air, který právě přistál.

Letoun L-410 registrace 9N-AMH byl v provozu od roku 2013 a v osudný den startoval k pravidelnému letu do nepálské oblasti Ramechhap vzdálené přibližně 75 km jihozápadně od letiště Lukla.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

To se mi nezdá.

23.04.2019 v 21:17 Dzordzik

Podle videa to spíš vypadá na nějaký technický problém, je vidět že se rozjeli, pak jakoby přibrzdili a letadlo táhlo na stranu. Buď něco s motorem, vrtulí nebo brzdama. uvidíme co zjistí vyšetřování.

Odpovědět

Přidat komentář