Čeští letci úspěšní na mistrovstvích v bezmotorovém létání i letecké rally

15.08.2018 1 příspěvek

Čeští letci úspěšní na mistrovstvích v bezmotorovém létání i letecké rally
Čeští letci úspěšní na mistrovstvích v bezmotorovém létání i letecké rally (Zdroj: Aeroweb.cz)

Český letecký sport si o uplynulém víkendu připsal díky úspěchům českých plachtařů, bezmotorových akrobatů a závodníků v letecké rally hned několik cenných vítězství a to jak individuálních, tak týmových, včetně dvou titulů mistrů světa.

Už v sobotu 11. srpna mohlo slavit světový titul české navigační létání, pro které v rámci 21. FAI Mistrovství světa v letecké rally ve slovenské Dubnici získala titul mistrů světa dvojice Jonáš Petr a Marek Velát, která s velkým odstupem překonala dvě polské posádky Krysztof Wieczorek – Kamil Wieczorek a Michal Wieczorek – Marcin Wieczorek na druhém, respektive třetím místě. Obě polské posádky přitom v těsném souboji dělil rozdíl pouhého jednoho bodu.

Petr a Velát mistry světa
Marek Velát a Jonáš Petr, noví mistři světa v letecké rally / Foto Petr Jonáš

Zbylé české posádky Lengál – Drgová, Kadlec – Jakeš, Cabejšek-Pašková a Čekan – Mündel se ve světové konkurenci 49 týmů umístily na 13., 16., 24. a 28. místě. Výsledky prvních dvou českých posádek pak stačily i na celkové třetí místo v hodnocení týmů v těsném závěsu za prvním týmem Polska a druhým týmem Francie.

Špičkové bezmotorvé létání

Hned několik titulů si čeští reprezentanti odvážejí i z domácího 21. FAI Mistrovství světa v akrobacii kluzáků a 9. FAI Mistrovství světa v kategorii Advanced, které se mezi 2. a 11. srpnem konalo ve středočeských Zbraslavicích. Tituly vicemistra a druhého vicemistra v kategorii Advanced vybojovali Tomáš Bartoň a Josef Rejent, oba na kluzáku Swift S-1. Nestačili jenom na Švýcara Jonase Langeneggera, který získal s letadelm MDM-1 Fox titul mistra světa. Hodnocení Bartoně, Rejenta a jejich reprezentačního kolegy Aleše Ferry pak stačilo na titul celkových mistrů světa v týmovém hodnocení, ve kterém dokázali s velkým odstupem porazit druhé Polsko a třetí Rumunsko. V průběhu celé soutěže se přitom všichni čeští reprezentanti pravidelně umísťovali na předních příčkách jednotlivých disciplín s Tomášem Bartoněm jakožto trojnásobným vítězem v disciplínách Free Known, Free Unknown a Unkwnow 2.

Bartoň a Rejent na stupních vítězů
Langenegger, Bartoň a Rejent, vítězové kategorie Advanced / Foto Rudolf Jung

V nejvyšší kategorii Unlimited dominoval Ferrenc Toth z Maďarska následovaný Lucou Bertossiem reprezentujícím Itálii a Němcem Moritzem Kirchbergem na místě třetím, všichni na strojích Swift S-1. Ani nejlepší z Čechů, Přemysl Vávra, který se individuálně umístil na sedmém místě, však nezůstal bez medaile. Český tým ve složení Přemysl Vávra – Miroslav Červenka - Miroslav Černý totiž bodově dosáhl na celkové třetí místo za reprezentacemi Maďarska na místě druhém a celkovými vítězi z Německa.

Úžasné třetí místo pak v kategorii Open vybojoval na hosínském Mistrovství světa v plachtění Petr Tichý létající s EB 29, kterého předčili jenom na dva němečtí reprezentanti, Filip Levin a nový světový šampion Michael Sommer, oba taktéž na EB 29. Češi pak byli opět úspěšní i v týmovém hodnocení, ve kterém za reprezentacemi Německa a Francie obsadili celkové třetí místo.

Petr Tichý třetí v kategorii Open
Petr Tichý třetí v kategorii Open

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Gratulace

19.08.2018 v 14:41 baks4c

Veliká gratulace všem. Petr Jonáš, Marek Velát i letošní mistr světa v UL kategorii AL1 Jiří Krajča (a další medailisté na MS UL) pocházejí z veleúspěšného programu na podporu mladých sportovců Letecké amatérské asociace.

Odpovědět

Přidat komentář